NyhederPolitikTopnyheder

De døde mink bliver gravet op – om seks måneder

Fire millioner mink ved Karup og Holstebro skal graves op igen, men selvom der er bred enighed om, at det er en forureningsrisiko, venter man alligevel et halvt år, for at være sikker på, at der ikke er en risiko for smitte med coronavirus forbundet med arbejdet.

Det oplyser Fødevareministeriet, efter et politisk flertal blev enige om at gøre noget ved problemet med de nedgravede mink. Flere byrådsmedlemmer i Viborg og Holstebro kommuner har udtalt, at de er bekymrede for, at de mange mink vil forurene grundvandet, og Ulrik Vilbæk, borgmester i Viborg, sendte i sidste uge en kraftig opfordring til, at der blev fundet en model for oprydningen, så hurtigt som muligt.

En af de helt store bremseklodser i en hurtig oprydning var det såkaldte miljøvurdering, men fredag kunne vi her på Min By News fortælle, at arbejdet godt kunne fortsætte uden. Alligevel har det lange udsigter med en opgravning af de mange mink.

“Fredag undgik vi rædselsscenariet med en VVM-redegørelse. Og nu har vi også en model for opgravning og bortkaffelse. Jeg er en glad minister i dag. Seks måneder lyder af lang tid, og jeg havde da også gerne set, at det kunne have gået endnu hurtigere, men det er klart den sikreste løsning, da vi undgår, at personale udsættes for smitte under opgravning og samtidig undgår, at de døde og smittede mink transporteres over større afstande,” udtaler minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn, i en pressemeddelelse.

Fødevareministeriet tager afsæt i miljømyndighederns udmelding om, at minkene ikke udgør en forureningsrisiko for grundvandet, når de vælger at vente med at grave minkene op.

“Jeg har fuld forståelse for, at de lokale hellere så minkene oppe fra jorden i går end i morgen, men jeg har en stor tiltro til miljømyndighederne. Og da minkene stadig kan smitte med covid-19, står genvinsten ved at grave dem op nogle få måneder før ikke mål med risikoen. Jeg kaldte det selv ’en kold spand vand i ansigtet’, da udsigten til en løsning så ud til at drukne i bureaukrati, men nu har vi en løsning og en tidshorisont, og det er en tidlig julegave til os alle sammen,” siger Rasmus Prehn.

I mellemtiden arbejdes der både på at overvåge situationen, samt at oprette en række foranstaltninger, om fx. en overdækning af område, for at minimere forureningsrisikoen.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close