NyhederVild med dyr

Når katten skal på kur

Mange mennesker ser årsskiftet som en oplagt mulighed for at tabe sig og få en sundere livsstil, men måske er det ikke kun familiens tobenede medlemmer der trænger til en livsstilsændring. Her får du guiden til hvordan du tjekker din kats vægt.

Af: Fie bau Madsen, Dyrenes Beskyttelse

”Nyt år, ny mig”. Sådan er det for mange omkring årsskiftet, hvor der ofte gøres op med vaner og rutiner. Mennesker er dog ikke de eneste der kan trænge til at gøre op med dårlige vaner.

Overvægt rammer også katte. Selvom katten ofte er et aktivt dyr, så vil den, præcis som mennesker, tage på hvis dens indtag af kalorier er højere end dens aktivitetsniveau. De fleste katte vil naturligt prøve og regulere hvad de spiser, men nogle gange er det ikke muligt for dem. Det kan f.eks. være hvis de er ikke får tilstrækkelig mental og fysisk stimulering, så de naturligt aktiverer sig selv.

 

Overvægt er et problem

Overvægt blandt katte medfører en række følgesygdomme. Overvægtige katte har større risiko for diabetes, gigt, luftvejsproblemer og hjertesygdomme. Desuden har overvægtige katte ofte svært ved at passe deres egen hygiejne så godt som de gerne vil. De kan simpelthen have svært ved at nå bestemte område af deres krop.

”Overvægt er et stort problem for en kat. Det går ud over dens helbred og generelle velbefindende. Desuden er overvægt ved katte selvforstærkende, forstået på den måde at nu mere en kat vejer, nu mindre vil den også selv bevæge sig. Derfor medfører overvægt mange dårlige ting”, forklarer Anders Højgaard Tølbøll, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.

Foto: Dyrenes Beskyttelse

Katte på kur

Når katten skal tabe sig, er det, ligesom for mennesker, vigtigt at det ikke sker for hurtigt ved hjælp af en såkaldt super diæt. Hvis du har mistanke om at din kat er overvægtig, så er det bedste du kan gøre at kontakte din dyrlæge.

”Katte har brug for nogle bestemte vitaminer og mineraler for at holde sig sund og rask. Dyrlægen kan hjælpe dig med at lægge en plan for kattens vægttab samt vejlede dig i foder der kan hjælpe processen, samtidig med at katten får alt den har brug for. Katten vil få et generelt bedre liv, hvis den ikke er for tyk” siger Anders Højgaard Tølbøll.

Hvis du vil sørge for at din kat bevæger sig mere, er det en god ide at selv være en del af aktiviteterne. Leg ekstra meget med din kat, og sørg for at flytte dig rundt i hjemmet så katten automatisk også gør det. Du kan også gemme kattens tørfoder rundt omkring og på den måde få den til at lede efter små godbidder i hele hjemmet.

Det kan være svært at se på sin egen kat, om der er fremgang i vægttabet. Derfor er en det en god ide at have faste aftaler med dyrlægen, hvor katten tjekkes og vejes. Du kan også veje katten selv, for løbende at holde øje med fremgang. Et vægttab for en kat er lang proces. For mange overvægtige katte kan det tage op til et år og opnå den ideelle vægt.

Foto: Dyrenes Beskyttelse

Hvornår er katten overvægtig?

Det kan være svært at vurdere om din kat er overvægtig, men der er en rimelig simpel måde hvorpå det kan tjekkes.

Når du stryger hånden over din kats side, skal du nemt kunne fornemme at katte har ribben, men det må ikke være muligt at se dem gennem skindet. Når du ser katten fra over, og den står på alle fire poter, skal du kunne se katten talje som går indad lige efter ribbenene. Hvis katten er overvægtig, vil du ikke kunne se taljen, den vil derimod buge ud omkring ribbenene.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close