NyhederPolitikTopnyheder

Nogle butikker må åbne og nogle elever komme tilbage i skolen

Efter regeringen med Mette Frederiksen i spidsen i går havde indkaldt til forhandlingsmøde om genåbningen, var det kun Radikale Venstre, Enhedslisten og SF, der stod sammen med regeringen om de nye muligheder.

De blev så præsenteret i dag på et pressemøde, hvor justitsminster Nick Hækkerup forklarede, hvilke restriktioner, der bliver lempet.

Det største tiltag er en genåbning af butikkerne. Det gælder alle butikker under 5.000 kvadratmeter, såfremt de ikke ligger i et storcenter. Samtidig bliver det muligt for butikkerne, der overskrider kravet om plads, at kunne holde åbent for ”et meget begrænset antal kunder mod tidsbestilling.”

Derudover bliver det muligt for udendørs kulturinstitutioner igen at slå dørene op for alle, der har en negativ coronatest, der ikke er mere end 72 timer gammel.

Og det sidste nationale tiltag gælder udendørs idræts- og foreningsaktiviteter, hvor forsamlingsforbuddet hæves fra fem til 25 personer.

Regionale tiltag
Der bliver dog åbnet mere op for de nord- og vestjyske skoler, hvor afgangseleverne i grundskoler, på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser kan vende tilbage til undervisningen hver anden uge, så længe de lader sig teste to gange om ugen.

”Det er vigtigt for regeringen, at vi får børn og unge tilbage i skolerne,” forklarede undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, og understregede, at det ikke måtte ske på en måde, der ville få smittetallene til at stige. Og samtidig vil man holde øje med udviklingen, og såfremt de følger forventningerne, vil man kunne åbne endnu mere op i løbet af den næste måned.

”Hvis smitten holder, kan flere komme tilbage den 15. marts og 6. april.”

Her nævnes Østjylland som værende en af de områder, der kan se frem til en genåbning i midten af marts.

Den øgede testindsats vil gælde både elever og undervisere, og skal ske gennem de nye mere skånsomme tests.

Tilfreds med grundlaget
Sundhedsminister Magnus Heunicke glæder sig over, at genåbningen sker på grundlag af de anbefalinger, der er fremsat af ekspertgruppen.

”Jeg er meget tilfreds, fordi den baseres på indstillingen fra uafhængige eksperter. Der er mange forbehold og usikkerheder,” fortalte han ved pressemødet. Og forklarede, at der både er mulighed for mere og mindre, alt efter hvordan smittetallene arter sig.

Dog kom han med det forbehold, at hvis det modsatte er tilfældet, vil man rykke hurtigt ind. Dermed kan det blive muligt at lukke ned lokalt, hvis der opstår større lokale udbrud.

Forventningen med den planlagte genåbning, at vi igen vil se en stigning i smittetallene og antallet af indlæggelser.

”Mere aktivitet betyder også flere smittede og indlagte,” forklarede Magnus Heunicke. ”Vi forventer små 900 indlagte i april måned i en peak periode. Det vil systemet kunne bære, også uden at det går ud over behandlingen af andre sygdomme.”

Smidt ud
Flere af højrefløjens partiledere har kritiseret regeringens forhandlingsmøde, for at være et diktakt. Både Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen har fortalt, at de blev bedt om at logge af det virtuelle møde, hvis de kom med flere ønsker end der var belæg for i ekspertgruppens anbefalinger.

Ved pressemødet inviterede Nick Hækkerup dog partierne tilbage til bordet til forhandlingerne om, hvordan man kan åbne endnu mere op i de kommende uger.

Relaterede artikler

Back to top button
x