HelbredNyheder

Kender du de fem farlige forandringer? Få gode råd til at tjekke modermærkerne

Danmark har en af verdens højeste forekomster af modermærkekræft, og hver uge dør fem personer af sygdommen. Men modermærkekræft, der opdages i tide, kan helbredes. Med kampagnen ’Tjek Mærkerne’ sætter Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Dansk Dermatologisk Selskab fokus på, hvordan vi tjekker vores modermærker, og hvilke fem forandringer vi skal holde øje med.

Flere end 2.000 danskere bliver årligt ramt af modermærkekræft, og hvert år dør ca. 285 danskere af sygdommen. De høje tal giver Danmark en kedelig fjerdeplads på listen over lande med flest tilfælde. Men modermærkekræft kan helbredes, hvis det opdages i tide, og derfor er det vigtigt, at man regelmæssigt tjekker sin hud for mistænkelige modermærker og ved, hvad man skal være opmærksom på.

Hold øje med fem farlige forandringer
Hudlæger anbefaler, at man tjekker sine modermærker regelmæssigt, f.eks. hver tredje måned.Ved at tjekke sine modermærker og reagere på forandringer, kan man opdage kræften i et tidligt stadie.

– Det er afgørende, at man lærer sin hud og sine modermærker at kende, hvis man vil være i stand til at opdage forandringer. Derfor er det vigtigt, at huden tjekkes regelmæssigt. Husk også at tjekke de steder, der er svære at se, f.eks. hårbunden, nakken og under fødderne. Det kan være en god idé at få hjælp fra en ven eller partner, og ellers kommer man også langt med to spejle, siger Diljit Kaur Knudsen, der er hudlæge og bestyrelsesmedlem i Dansk Dermatologisk Selskab.

Der er fem faresignaler, som du kan holde øje med. Har du et eller flere modermærker, der opfylder ét eller flere af faresignalerne, bør du være opmærksom. Ændringer i farve, form og størrelse af et nyt eller gammelt modermærke kræver nemlig altid en nøjere undersøgelse.

 Fem farlige forandringer

  1. Asymmetri: Et sygt modermærke vil ofte være asymmetrisk.
  2. Ujævn kant: Et modermærke med ujævne eller takkede kanter er mistænkeligt.
  3. Flere farver: Et modermærke, der har mere end én farve er mistænkeligt.
  4. Diameter: Hvis et modermærke er større end enden på en blyant, (6 mm i diameter), skal du være særligt opmærksom på ændringer.
  5. Udvikling: Hvis et modermærke pludseligt vokser og får nogle af de nævnte ændringer, er det ikke normalt.

Din hud husker alle de gange den har fået for meget sol
Uv-stråling fra den naturlige sol og solarier øger risikoen tilfælde af hud- og modermærkekræft, og jo mere uv-stråling, man udsættes for gennem hele livet, jo større er risikoen. Men det er svært at undgå at gå igennem livet uden at udsætte huden for uv-stråling.

Så uanset om man har været solbader i ungdommen eller har været god til at bruge solbeskyttelse, er det det vigtigt at tjekke ens modermærker regelmæssigt. For modermærkekræft der opdages i tide kan helbredes.

– Man kan ikke undgå at man udsætter sin hud for uv-stråling så derfor er det vigtigt at alle holder øje med deres hud og tjekker om der er enten nye eller gamle modermærker der er i forandring. For hvis vi tjekker vores modermærker, kan vi opdage kræften i tide. Det vigtigste er at holde øje med, om dine modermærker ændrer sig. Hvis de bliver større, eller ændrer form, farve eller kant, bør du få dem undersøgt nærmere hos lægen, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Se årets kampagnefilm, der sætter fokus på, at vores hud husker den sol, vi udsætter den for i løbet af et liv.

 TIP: Husk dine mærkedage
Det er let at glemme at tjekke sine modermærker i en travl hverdag. Hvis man tjekker sin hud for mistænkelige modermærker regelmæssigt, f.eks. hver tredje måned, er det lettere at opdage eventuelle forandringer, som man skal reagere på.

Derfor er det en god ide at bestemme sig for nogle ”mærkedage” og skrive dem i kalenderen, så man bliver mindet om, at det nu er tid til et tjek.

På ’Tjek mærkerne’s hjemmeside kan man finde videoguides og flere gode råd til, hvordan man tjekker sine mærker, og hvad man skal holde øje med:

Tjek Mærkerne’s hjemmeside (LINK)

_______________________________________________________________________

Sådan tjekker du dine modermærker

1. Brug to spejle, et stort og et mindre, så du kan undersøge den del af huden, du ikke umiddelbart kan se.

2. Husk at tjekke hårbund, negle og fodsåler. Få gerne hjælp til at tjekke områderne.

3. Tag billeder af modermærker der er uregelmæssige. Læg gerne en lineal ved siden af, så du kan se størrelsen på mærket. Gem billedet, så du kan se, om modermærket ændrer sig.

Se mere på www.tjekmærkerne.nu

_______________________________________________________________________

Beskyt dig mod solens stråler – og undgå solarium
Den primære årsag til udviklingen af modermærkekræft i huden skyldes uv-stråling. Strålingen kommer både fra solen, men også fra solarier og andre uv-lamper. Nedsætter du mængden af uv-stråling, som din hud udsættes for, forebygger du modermærkekræft.

Hvis du følger Solkampagnens solråd: Skygge, solhat og solcreme, når du skal opholde dig i solen, beskytter du din hud mod uv-stråling. Derudover bør du også undgå at gå i solarium eller at anvende anden uv-stråling på din hud.

_______________________________________________________________________

Fem myter om modermærkekræft

1. Når der er et hår i et modermærke, kan det ikke være sygt.

Forkert. Hår i modermærker siger intet om, hvorvidt modermærket er sygt eller ej. Der kan være kræft i modermærker uanset, om de har hår eller ej.

2. Når lægen skærer mit modermærke væk, risikerer jeg, at evt. kræft spredes til blodbanerne.

Forkert. Hvis der er kræft i modermærket, bliver kræften ikke spredt ved, at man skærer det af.

3. Modermærkekræft er ikke en sygdom, man dør af.

Forkert. Hvis modermærkekræft ikke opdages i tide, er det en dødelig sygdom, fordi kræften spredes til andre organer. Derfor er det en rigtig god ide at holde øje med sine modermærker og søge læge, hvis der opstår forandringer.

4. Modermærkekræft rammer kun ældre mennesker.

Forkert. Risikoen for modermærkekræft stiger med alderen, men modermærkekræft rammer også unge mennesker. Faktisk er modermærkekræft den hyppigste kræftform blandt unge 15-34-årige i Danmark.

5. Modermærker, der buler ud, er farligere end flade modermærker.

Forkert. Det er ikke et faresignal, at modermærket buler ud. Det, man skal være opmærksom på, er, om modermærket ændrer farve, form eller størrelse. Derudover skal man være særligt opmærksom, hvis modermærket er asymmetrisk, har ujævn afgrænsning, har flere farver eller er meget stort.

Kræftens Bekæmpelse

Relaterede artikler

Back to top button
x