NyhederPolitikTopnyheder

Rohdes forgænger i KD: “Udfordringen er baglandet”

Sidst Kristendemokraterne var i Folketinget, var det også en løsgænger der trådte til. Per Ørum mener det vil være mærkeligt, hvis det ikke giver uro i de enkelte partiforeninger i baglandet.

Løsgængeren Jens Rohde har meldt sig ind i partiet Kristendemokraterne – som ellers ikke sidder i Folketinget – men det er ikke første gang en løsgænger vælger at repræsentere partiet i en periode, hvor de står uden for. Faktisk var det nøjagtig det samme, der skete sidst partiet havde et sæde i landets lovgivende forsamling.

I 2010 var det løsgængeren og den tidligere konservative Per Ørum fra Herning, der trådte ind og blev Kristendemokraternes eneste medlem på tinge, og i dag ønsker han Jens Rohde held og lykke på Twitter med ordene “Been there, done that.”

Så hvis nogen har en idé om hvilke udfordringer der venter Jens Rohde i denne usædvanlige situation, er det Per Ørum, som idag arbejder som kommerciel direktør i den politiske rådgivningsvirksomhed Influenter.

“Der er to ting i det her. For det første er det en kæmpefordel for Kristendemokraterne, at de rent faktisk kan komme ind på Christiansborg og være repræsenteret, og at Isabella Arendt også kan få kontor og være tæt på de politiske journalister. Det er den ene side, og det er vildt positivt,” siger ekspolitikeren, der også nåede at være formand for Kristendemokraterne i hans korte periode på et par år.

Historisk set har KD et uroligt bagland
“Den anden side er, at det historisk set er et ret uroligt bagland hos KD. Det har jeg selv fået at mærke, men også Bodil Kornbek (KD-formand 2005-8 red.). Der er ingen tvivl om, at der er nogle ting der skal redes ud før det fungerer, og det kan altså godt blive et problem for Kristendemokraterne i forhold til hvilken profil de skal indtage over for baglandet,” siger Per Ørum.

Ifølge Jens Rohde og Kristendemokraterne har man brugt et par måneder på at få formuleret en “2030-plan”, der vil blive præsenteret onsdag, så på den måde har man fået afstemt forventningerne og politikken på forhånd, i hvert fald i partiets top.

“Det havde vi egentlig også i sin tid, da jeg kom ind hos Kristendemokraterne. Men der er for eksempel meget fokus på hvordan agerer man i abortspørgsmålet, som er en væsentlig årsag til, at mange er medlem hos Kristendemokraterne, og det er helt klart i baglandet nok det vigtigste spørgsmål,” forklarer Per Ørum om en af de kommende udfordringer, både for Jens Rohde, men også partiet som helhed.

“Der har man lidt med at finde nogle formuleringer som ‘at man kommer ikke til at se forslag om at afskaffe fri abort’, og man har så fået plads til Jens, der er tilhænger af fri abort. Det har man altså kunnet rumme, men det er ikke sikkert, den går hele vejen hjem i baglandet,” lyder hans analyse af partiets abortproblematik.

KD tager helt sikkert en chance med det her
Spørgsmålet er om Jens Rohdes medlemsskab på sigt vil være en fordel for partiet, der kun var få hundrede stemmer fra at komme i Folketinget ved sidste valg. Per Ørum mener det afhænger meget af baglandets reaktion.

“Det kan godt være når hvedebrødsdagene har lagt sig, at det kan give nogle udfordringer. Det kan koste dem, for når man ligger omkring spærregrænsen er man ikke i en situation, hvor man kan begynde at gå i krig med hinanden. Det kan godt give lidt uro, og det er det sidste de har brug for. Så de tager en chance med det her, det er der ingen tvivl om,” siger Per Ørum ud fra sin erfaring med partiet.

Jens er en forholdsvis fleksibel politiker

Til gengæld mener han ikke, at Jens Rohde rent politisk vil få problemer med at forsvare Kristendemokraternes politik og finde en rolle i partiet.

“Man vil jo godt have den rolle som den ”anstændige borgerlige”, og der kan også være en snert af de radikale i det. Nu har han jo også været i flere partier, så han er jo også … kan man sige … en forholdsvis fleksibel politiker på det felt. Så det er ikke problemet, det er mere at udfordringen er baglandet, om det kan give en uro i de enkelte partiforeninger. Det skulle være mærkeligt om ikke det gør,” forudser Per Ørum.

Per Ørum har et udmærket kendskab til den liberale Jens Rohde fra sine år i Folketinget, og skiftet til Kristendemokraterne kommer ikke egentlig som en overraskelse for ham, selv om han ikke vil gå så langt som nu at kalde Kristendemokraterne for et liberalt parti.

“Ligefrem at kalde dem liberale, det er at skyde forbi deres identitet. Men rygterne har jo kørt i et stykke tid, så jeg er egentlig ikke så overrasket over det. Man kan jo også sige, at han kommer ikke i Folketinget igen som løsgænger, så han skal jo finde et eller andet sted at gå hen,” siger Per Ørum og opremser Jens Rohdes øvrige muligheder.

Han har ikke så mange skud i bøssen
“Det er min påstand, at Jens Rohde nok umiddelbart ville passe bedre rent politisk i midtergangen på jorden i Lars Løkkes nye parti, men der er så nogle personlige modsætninger der gør, at det ikke er en vej at gå for ham. Det er også svært at forestille sig Jens Rohde som konservativ – men også at de skulle være interesseret i det. Venstre og Radikale er også udelukket nu. Så man kan sige han har ikke så mange skud i bøssen, hvis han skal have en politisk fremtid. Så det bliver spændende,” siger Rohde seneste forgænger som kristendemokratisk folketingsmedlem.

Ved folketingsvalget i 2012 lykkedes det ikke for Per Ørum og Kristendemokraterne at opnå valg til Folketinget, og kort efter trak han sig som formand for partiet. Sidste gang partiet blev valgt ind ved et Folketingsvalg var i 2001, og bortset fra Per Ørums korte periode har partiet ikke været repræsenteret i Folketinget siden 2005.

Relaterede artikler

Back to top button
x