HelbredNyhederTopnyheder

De 12 til 15-årige får tilbudt vaccine

Omkring en kvart million danske børn mellem 12 og 15 år bliver tilbudt vaccination, når alle andre er færdigvaccinerede.

”Vi har brug for mere immunitet i samfundet.”

Sådan lød ordene fra Søren Brostrøm ved dagens pressemøde, hvor Sundhedsstyrelsen torsdag meldte ud, at man vil tilbyde Pfizer-vaccinen til børn mellem 12 og 15 år.

Ved at vaccinere børn i den aldersgruppe forventes det, at den samlede immunitet i landet kan nå op over de 75%, hvilket Søren Brostrøm mener, er nødvendigt.

”Vi har god kontrol med smitten, men det kan blive nødvendigt med mere immunitet, når vi kommer til vinterperioden, og når vi skal til at revaccinere de udsatte,” sagde han på pressemødet.

Samtidig har mRNA-vaccinerne som Pfizer og Moderna vist, at de er effektive i forhold til smittespredning og giver også en god dækning mod de nye varianter som Delta-varianten, der skaber bekymring mange steder, forklarede Brostrøm.

Mere end bare immunitet
Den primære årsag er derfor, at øge immuniteten i landet, men der er også andre fordele ved at vaccinere børn.

”Vi har en gruppe af kronisk syge børn, der har levet meget isoleret. Det er rigtigt dejligt, at vi kan gå i gang med at vaccinere de børn,” lød det fra Klaus Birkelund Johansen, fra Dansk Pædiatrisk Selskab, og han ser ikke, at fordelene stopper der.

”Samtidig er det rart, at vi man kan tilbyde vacciner til de børn, der har forældre eller familiemedlemmer i udsatte grupper, som ikke har mulighed for at opnå immunitet.”

Klaus Birkelund Johansen påpegede også, at der var fordele for mange børns velfærd og trivsel, at kunne tilbyde dem vaccinen.

”Mange børn har haft det meget svært under epidemien.”

Tid til at vente
Når tilbuddet kommer til børnene, er tiden også med til at sikre, at det kan gøres på en tryg facon.

For der arbejdes lige for tiden på at undersøge enkelte tilfælde af hjertebetændelse (myokarditis), og hvorvidt de kan kædes sammen med vaccinationerne med Pfizer-vaccinen.

Men Søren Brostrøm påpeger, at der ikke er bevist nogen sammenhæng.

”Vi er ikke bekymrede for det her advarselssignal i forhold til vaccinationen af børn i den her aldersgruppe,” lød det ved pressemødet.

”Vi vil gerne have meget mere information, og det får vi, inden vi går i gang med at vaccinere. Der er mange andre lande, der er gået i gang med at vaccinere i den her aldersgruppe. I USA har 3 mio. børn fået vaccinen, og det giver os den information, som vi efterlyser.”

Brostrøm forventer en stor tilslutning til vaccinationen hos børn i de omtalte aldersgrupper.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkendte vaccinen fra Pfizer den 28. maj.

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x