ErhvervNyheder

21.000 pakker med frø skal brændes

Små mystiske pakker med frø sendt til tilfældige danske adresser skal destrueres for at sikre, at fremmede plantesygdomme ikke spreder sig.

Rejsen har været lang for tusindvis af overvejende kinesiske små pakker med hver cirka 2-5 gram frø. Deres destination har været danske postkasser, men ofte uden at modtagerne har bestilt dem. Nu ender frøene med at blive destrueret på forbrændingen.

Siden foråret 2020 har Toldstyrelsen tilbageholdt mere end 21.000 små poser med frø. Poserne med frø er blevet tilbageholdt, fordi de ikke har været ledsaget af et officielt plantesundhedscertifikat. Certifikatet er myndighedernes garanti for, at frøene ikke bærer på fremmede sygdomme, der kan skade danske eller europæiske planter.

Bag de mystiske forsendelser ligger formentlig et svindelnummer, der også er kendt som brushing scam. Det er en metode, hvor internetbutikker kunstigt øger deres salgstal ved at sende et stort antal pakker afsted til meget lave omkostninger. Modtagerne vil typisk være helt tilfældigt udvalgt.

Enkel løsning til de berørte borgere

Normalt vil Landbrugsstyrelsen henvende sig skriftligt til hver enkelt borger og oprette en sag, hvis deres frø eller planter er blevet standset i tolden, og der er tale om ulovlig import. Men med de mange tusinde mystiske frøpakker, er der fundet en enklere løsning.

– De mange mystiske frø er en helt usædvanlig sag, der kalder på en særlig løsning. Så i stedet for at hver enkelt borger skal involveres i en sag om ulovlig import af frø, de aldrig har bestilt, laver vi en udvidet høringsperiode på otte uger, hvor borgere, der vil gøre krav på deres frø, kan henvende sig til Landbrugsstyrelsen, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær.

Har frøene krydset grænsen til EU uden et gyldigt plantesundhedscertifikat, skal du dog ikke forvente at få frøene udleveret. For selv om en lille pose med få gram frø kan virke ganske harmløs, kan den bringe ubudne gæster til landet, som kan gøre stor skade.

– Ikke-godkendte frø kan medføre ulovlig import, og dermed indførsel af invasive arter, forekomst af GMO og alvorlige frøbårne sygdomme, som Danmark og EU arbejder ihærdigt for at undgå. Hvis man absolut ønsker frø fra lande uden for EU, skal man sikre sig, at der er et officielt plantesundhedscertifikat med. Og det er i rigtig mange tilfælde ikke rentabelt, når der er tale om små mængder frø eller planter. Hvis du er i tvivl, så lad hellere være med at købe frø uden for EU, siger Kristine Riskær.

Hvis du har modtaget en pakke med frø, som du ikke selv har bestilt, bør du derfor kontakte Landbrugsstyrelsen og ikke så frøene ud. Vi anbefaler desuden, at de destrueres. På den måde hjælper du med at forhindre eventuelle sygdomme i at sprede sig.

Logo som henviser til forsiden af Landbrugsstyrelsens hjemmeside

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x