Mad og drikkeNyhederTopnyheder

Kom ned i gear med bålmad

Det smager ikke bare bedre, madlavning over bålet er også godt for din stressede sjæl

Sommeren er over os, og det betyder, at mange rundt omkring i landet rykket madlavningen ud i det fri og steger pølser som urmennesket gjorde for mange tusind år siden. Sådan føles det i hvert fald for mange, men hvis man spørger en af landets eksperter på bålmad, så står din Weber gasgrill i vejen for den gode smag og den gode oplevelse.

”Når du laver mad på et bål, så handler det både om smagen, men også om oplevelsen. Det er kød, der er grillet over åben ild. Hvor fedtet drypper ned og flammerne kommer op og kysser kødet og giver det lidt ekstra kærlighed. Det er fantastik.”

Jakob Nusbaum har svært ved at skjule hans glæde ved konceptet. Bare han skal tale om det, lyser øjnene op og smilet forlader på intet tidspunkt hans læber.

Bogen om bålmad
I en årrække har han arbejdet på at undervise folk i at lave udendørs madlavning, og nu har han skrevet bogen Brændende Kærlighed, som han håber på, kan være med til at hjælpe flere danskere til at give sig i kast med at lave mad over åben ild. Og Jakobs opfordring til grillkongen derhjemme er klar:

”Kom ud og få oplevelsen. Det at lave mad over et bål er mere end bare smagen. Det er hyggeligt. Folk kan samles om bålet bagefter. Det gør du jo ikke om en grill.”

Netop oplevelsen er vigtig for Jakob Nusbaum, og den er vigtigere end nogensinde før. For i en verden, hvor det går hurtigt, kan det være et godt værktøj mod en stresset tilværelse.

Stress af
”Bålmad er slow cooking, og du skal være til stede hele tiden. Du skal være opmærksom, og det er det smukke ved at lave mad på den måde. Vi lever i en travl hverdag, hvor vi har alle mulige elektroniske devices, og det bimler og bamler hele tiden. Men selvom vi har alle de hjælpemidler, så har vi aldrig været mere stressede, end vi er nu,” forklarer han.

Derfor finder Jakob stor glæde ved at kaste sig ud i et længere projekt, hvor han kan få lov til at nørde med bålet og bruge god tid på at tilberede maden. Men han forstår også godt, at det kan virke som et stort projekt at skulle i gang med.

”Det gælder i virkeligheden om at komme derud. Der er noget hyggeligt ved bare at tænde et bål, og du behøver jo ikke starte med en stor steg. Get out there! Lav en hot dog, eller grill nogle majs. Det er i virkeligheden ikke så svært.”

Tid i en travl tilværelse
Jakob har blandt andet brugt mange år på at lave udendørs teamcooking, hvor han har undervist andre i at lave mad på bål, og med coronanedlukningen blev det svært, men til gengæld gav det tid til noget andet.

”Det er en drøm, jeg har haft længe, men som jeg ikke har haft tid til. Men så her under coronanedlukningen, så fik jeg pludselig tid. Og jeg har haft rigtigt mange idéer til bogen, og jeg har altid gerne villet inspirere andre til at komme ud og lave noget bålmad.”

Mange af de ting, der skal bruges til at lave et bål, kan findes hos byggemarkederne. Her er der ovntørret træ og optændingsbriketter, og der er mange steder ved shelterpladser og lignende, hvor der er etableret bålpladser, som man kan lave sit bål på.

Så kommer du også væk fra baghaven, der jo er meget tæt på alle de ting, der stresser.

”Det er også noget, man kan lave hele familien. Jeg har haft mine børn med ud, og vi har lavet alt muligt forskelligt. Det er en god måde at få noget kvalitetstid med dem man holder af,” tilføjer Jakob.

Du kan lave alt på et bål
Selvom Jakob finder stor glæde ved at lave større ting på bålet, så fodrer det også hans opfindsomhed, og spørger du ham, er der ikke noget, man ikke kan lave på et bål.

”Du kan grille alting. Grøntsager og kød. Vandmelon. Det er bare om at prøve det. Det værste, der kan ske er, at du kan brænde noget på, og så har du fået nogle erfaringer, og så gør du det bedre næste gang.”

Og selvom det lyder absurd, så har han et mål om en dag at lave is over et bål.

”En dag skal jeg lave en Baked Alaska. Den står på min to-do liste.”

Brændende Kærlighed er netop kommet på gaden, så hvis du er nysgerrig på, hvordan man giver sig kast med at lave mad over bålet, kan du læse mere på www.

Relaterede artikler

Back to top button
x