Uncategorized

Luftvejsinfektion florerer i vuggestuer

Ekstraordinært mange småbørn rammes netop nu af RS-virus.

RS-virus er ikke en sjælden luftvejsinfektion i vinterhalvåret, men på denne årstid er sygdommen, i det omfang vi ser netop nu, et uvant syn. Det bekymrer lægerne.

” Normalt har vi en epidemi hvert år fra november til marts – april. Men sidste vinter havde vi ikke en eneste indlæggelse i hele landet med RS-virus. Der var jo heller ingen influenza, så det var lige som om alle luftvejsvirus var væk. Vi tænker, at det var på grund af social afstand og god håndhygiejne,” siger Mette Holm, overlæge på afdelingen for Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital,.til Aarhus Stiftstidende.

 Bølgen af luftvejsinfektioner kan skabe bekymring hos forældrene, for hvornår skal man søge læge?

” Hvis barnet begynder at få besværet vejrtrækning, hvis det ikke kan spise eller bliver slapt, så skal man søge læge, siger Mette Holm.

“Hvis barnet har svært ved at få luft, kan det få en hurtigere vejrtrækning, og man kan måske se, at det bruger maven til at trække vejret, lige som hvis man selv er forpustet efter en løbetur. – Barnet kan være mere pylret, eller måske melder det sig ikke ved at græde, når det er sultent. Det er sådan nogle symptomer, man skal holde øje med,” råder Mette Holm.

RS-virus er den hyppigste årsag til, at små børn bliver indlagt med en luftvejsinfektion. De fleste indlagte slipper lettere fra infektionen.

RS-virus findes i spyt, snot og slim hos barnet og smitter ved indånding af små dråber ved f.eks. nys eller ved kontakt med hænder, legetøj, tøj, pusleplads, dørgreb eller andet, hvor der sidder spyt eller snot.

Børn smitter i 1-2 uger efter sygdommen er brudt ud

Statens Serum Instituts råd til forebyggelse af RS-virus:

Du skal…

  •  undgå tæt kontakt med personer, som du ved er syge
  • blive hjemme fra arbejde, skole eller lignende, hvis du er syg
  •  undgå at hoste og nyse i din håndflade. Brug i stedet et engangslommetørklæde eller til nød ærmet.
  • hyppigt vaske dine hænder med vand og sæbe – især efter du har hostet, nyst eller pudset næse. Håndsprit (70-85 %) kan også bruges og bør foretrækkes, hvis det er tilgængeligt
  •  undgå at røre ved dine øjne, din næse eller din mund uden forudgående håndvask. Så nedsætter du risikoen for at blive smittet, selvom du skulle have fået smitte på hænderne
  •  sørge for at holde fælles ting og overflader rene ved almindelig rengøring

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE