NyhederPolitik

Mette Frederiksen: En åbning af landet findes stadig kun på papiret

En mulig genåbning af landet vil i første omgang gælde for daginstitioner, så flere forældre kan komme tilbage på arbejde. Men visse restriktioner vil gælde til og med august

Statsministeren fremlagde den første fase af en genåbning af landet ved et pressemøde mandag. Men hun præciserede også, at det hele afhænger af, hvorvidt folk tager det seriøst, og ikke slækker på restriktionerne, bare fordi foråret har meldt sin ankomst.

“For en uge siden, indgik vi en aftale, hvis tallene for indlæggelser gik den rigtige vej. Hvis alle holdt afstand, kunne vi begynde at åbne Danmark igen efter påsken,” sagde Mette Frederiksen.

503 danskere er indlagte, heraf 139 på intensivafdelinger. Antallet af døde er 187. Tallene ligger indenfor de forventninger, og sundhedssystemet kan stadig følge med. Det betyder dog ikke, at vi står overfor en åbning af det hele.

“Tallene vi ser, er resultatet af den ansvarlighed, vi udvistet for tre-fire uger siden. Der er en forsinkelse fra man bliver smittet, til man bliver indlagt,” lød det fra statsministeren. “Det er noget af det, der gør sygdommen ekstra lumsk. Vi kan lokkes i en fælde som samfund. Når vi tror, at vi har styr på det, så kan den blusse op. Derfor bekymrer det os dybt, når vi hører eksempler på, at der er nogen, der ikke tager det seriøst.”

Her henviste Mette Frederiksen til de mange eksempler fra weekenden, hvor folk har valgt at bruge det gode vejr som undskyldning for ikke at overholdet restriktionerne. Både dem, der planlægge påskefrokoster og tager ud til de mange turiststeder.

“Vores fælles fremtid afgøres lige nu. Et lille skred kan få alvorlige konsekvenser for hele vores samfund,” fortsatte statsministeren.

Derfor var meldingen klar: Hvis tingene skrider henover påsken, bliver landet ikke åbner igen efter påske.

Sker der en åbning, skal den gøres pragmatisk og ansvarligt. Og den sker på betingelse af, at alle fortsætter med at holde afstand, vaske hænder og undgå at mødes med for mange mennesker.

Åbningens hovedpunkter:

15. april – 10. maj.

Vuggestuer, børnehaver, fritidsordninger og de laveste skoletrin åbner igen, og på denne måde frigøre forældrene til at vende tilbage til arbejde. Åbningerne skal tilrettelægges af kommuner, ledere og medarbejder, og det vil være under skærpede regler om mere udetid og højere hygiejne.

Alle offentlige ansatte, der kan arbejde hjemme, skal fortsætte med at gøre det.

Der opfordres til, at de privatansatte, der kan arbejde hjemmefra, også fortsætter med at gøre det.

Forbuddet om maksimalt 10 personer fortsætter. Grænserne vil blive ved med at være lukkede.

Elever fra 6. til 10. klasse skal forsat gå i skolen derhjemme. Der bliver ingen afsluttende eksamener i folkeskolen i år. Årskarakter bliver den endegyldig karakter.

Der vil blive lavet anderledes eksamination på ungdomsuddannelser som HG, erhvervsuddannelser, Gymnasiet og lignende.

De virksomheder, der i dag er lukkede, som frisører, restauranter og lignende skal fortsætte med at være lukkede.

Forbuddet om store forsamlinger fastholdes til og med august.

I løbet af åbningen vil hjælpepakkerne blive evalueret igen, og der vil kigges på, om der er steder, der skal sættes ind.

Statsministeren kom også med en opfordring til banker og større udlejningsvirksomheder om at træde i karakter og hjælpe de små erhvervsdrivende.

Og den samme opfordring gik ud til danskerne om at købe gavekort og take-away og hjælpe, hvor det er muligt.

Mette Frederiksen sluttede af med endnu engang at skærpe, at ting kan ændre sig meget hurtigt.

“Alt der er sagt i dag findes kun på papir og det er stadig kun en mulighed. Det er op til hver enkelt af os.”

 

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close