Kultur/EventNyheder

Ny overraskende viden om livet i middelalderens Viborg

Nu har du chancen for at høre overraskende ny viden om livet i middelalderens Viborg.

100 skeletter fra middelalderens Viborg har siden 2017 været genstand for omfattende undersøgelser af nogle af verdens førende forskere på området. De mange skeletter har arkæologerne på Viborg Museum gravet op igennem de seneste 40 år. Alene på Nytorv omfatter det 643 begravelser.

“The city dwellers – migration and health” hedder den videnskabelige undersøgelse. Som den ene del af undersøgelsen har forskere lokalisere sporstoffer i skeletter fra hele Vestdanmark. Som den anden del er de gå i dybden med samlingen fra Viborg. Med avanceret udstyr er sporstoffer i skeletternes knoglemasse trukket frem. Ud fra det har forskerne blandt andet kunnet se om personen boede hele sit liv i Viborg, eller om vedkommende flyttede til byen. I nogle tilfælde endda hvor den afdøde kom fra. Mens kemikere har analyserer knogleprøver, har et hold af antropologer arbejdet med at sætte alder på skeletterne, og undersøge den generelle helbredstilstande.

Skeletterne har nu gjort forskerne klogere på, hvordan Viborgenserne havde det i middelalderen. Resultaterne er på mange måder overraskende og nyskabende. Det ser ud som om, at en meget stor del af Viborgs middelalderbefolkning var indvandrere fra landsbyerne i omegnen. Det skønnes, at mellem 60 og 80% af de begravede inden for bymuren var født og opvokset udenfor Viborg. Men indvandrere havde en meget højere dødelighed end de indfødte viborgensere, så de udgjorde kun en tredjedel af de levende i byen. Et så dynamisk billede af en bybefolkning er det ikke lykkedes at tegne for nogen anden by i landet.

Foredraget er arrangeret af Viborg Museumsforening og støttet af Folkeuniversitetets Komitestyrelse og Kulturelt Samråd, Viborg Kommune.

 

Hvornår: Onsdag 27. oktober 2021 kl. 19.00-21.00

Hvem: Professor Jesper Boldsen, Syddansk Universitet

Hvor: Det gamle rådhus på Stænderpladsen i Viborg

Pris: 50 kr. (gratis for medlemmer af Viborg Museumsforening)

Tilmelding: Book billet på viborgmuseum.dk

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE