NyhederPolitikTopnyheder

Nyt mistillidsvotum på vej mod statsministeren

Onsdag vil Nye Borgerlige stille et nyt mistillidsvotum til regeringen, efter deres håndtering af aflivningen af mink i Danmark er kommet under kritik for at være gennemført uden lovhjemmel.

Statsministeren har erkendt, at der skete en fejl, og Mogens Jensen gik af som Fødevareminister, men det stopper ikke her.

I hvert fald ikke, hvis du spørger Lars Boje Mathiesen, medlem af Folketinget for Nye Borgerlige.

”Vi har en statsminister, som har brudt grundloven. Hun er vidende om, at hun har brudt loven, og så går hun bare rundt, som om det er ingenting. Det kan vi ikke acceptere i et folkestyre og et demokrati, og derfor er der kun en ting at gøre, og det er at hun burde gå af. ”

En gang til
Derfor stillede partiet et mistillidsvotum sidste onsdag, men det blev aldrig afholdt.

”Vi fremsatte det sidste onsdag, men der kom det på en sag, som, fordi det var fødevareministeren, der skulle stå for det, så blev sagen så trukket. Da han gik af, kunne vi så ikke afholde det. Nu fremsætter vi et nyt på onsdag,” udtalte Lars Boje Mathiesen til Min By News, efter at have talt til deltagere ved dagens traktordemonstration i Aarhus.

Alex Vanopslagh, partiformand for Liberal Alliance, er glad for, at han ikke længere er alene med tanken.

”Det er jo rart, at det ikke kun er noget jeg siger, men at der står flere hundrede mennesker her og siger det samme, altså at statsministeren skal gå af,” sagde han, og understegede, at det kommende mistillidsvotum får fuld opbakning fra Liberal Alliance.

”Det stemmer vi selvfølgelig for.”

Et godt sted at starte
Hos Venstre er der lidt mere tilbageholdenhed.

”Vi skal have en lovbrudskommision, først og fremmest. Det hele det begyndte jo med, at hun fik placeret skylden på Mogens Jensen, og som Jacob Ellemann har sagt, så er det jo et godt sted at starte. Men der er jo ingen tvivl om, at det her stikker meget, meget dybere,” fortalte Inger Støjberg, der ligesom Venopslagh og Matthiesen var inviteret til at tale til dagens traktordemonstration i Aarhus.

En kommission har siden januar undersøgt om Støjberg selv har overtrådt grundloven i forbindelse med sager på asylområdet, hvor mindreårige piger er blevet skilt fra ældre ægtefæller under indkvarteringen. De to sager kan ifølge Støjberg ikke sammenlignes.

”Mette Frederiksen har jo sagt, at hun godt vidste, at de kørte over for rødt, og det er så det, vi er ved at få undersøgt i min sag, om hvorvidt der overhovedet er et lovbrud.”

Er det klogt?
Smittetallene har igen nået rekordhøjder, men det er ikke nogen undskyldning for at lade hånt om grundloven, udtaler Lars Boje Mathiesen.

”Forestillingen om, at vi, som land og som samfund, ikke kan håndtere en coronakrise, som vi ved ret meget mere om, som vi har en vaccine for, der er lige på trapper, at vi ikke skulle kunne håndtere dem, samtidig med, at vi beskytter vores demokrati og bevarer helt grundlæggende rettigheder for vores borgere, hvad er det så for noget? Så er corona, med alt respekt, og jeg ved godt, at der er nogen der lider, så det ikke værre, end at vi som samfund, at vi ikke kan håndtere begge dele,” fortæller Lars Boje Mathiesen, og han får opbakning af Alex Vanopslagh, der normalt er enig i, at man ikke skal skifte ledelse i en krise.

”Normalt ville jeg nok svare nej, men med denne her regering, som er ude af demokratisk kontrol, vil jeg sige ja. Vores folkestyre er simpelthen for vigtigt.”

Mistillidsvotum:
Såfremt det fremsatte mistillidsvotum får flertal, skal regeringen enten træde tilbage, eller også skal Mette Frederiksen udskrive valg. Sidst der blev stemt om et mistillidsvotum mod en statsminister, var i 1947, hvor daværende statsminister Knud Kristensen blev nødt til at udskrive valg. Her endte hans parti (Venstre) med at gå kraftigt frem i antallet af stemmer.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close