NyhederUddannelse

Økonomi risikerer at spænde ben for efterskolernes mangfoldighed

På søndag er det efterskolernes dag. Det er en oplagt mulighed for at snuse til det forjættede ungdomsliv på en efterskole - for dem der har råd

Søndag d. 26. September er det efterskolernes dag. Landets 241 efterskoler slår dørene op og giver et indblik i livet som efterskoleelev, hvilket er noget mange børn og unge drømmer om og glæder sig til – hvis mor og far har råd til et år spækket med oplevelser og mulighed for at danne venskaber for livet.

Det er populært at tage på efterskole, men det er også dyrt. De sidste ti år er prisen pr. uge steget med 20 procent, og det kan skabe en social ubalance i elevgruppen.

Efterskoleforeningen har undersøgt skolernes elevfordeling. Resultatet viser, at færre familier med lav indkomst end med høj indkomst sender deres børn afsted på efterskole.

“Som skoler er vi forpligtede på at tage et socialt ansvar. Det kan være en uudsagt selvfølgelighed, og her skal vi huske, hvad det er for en mangfoldighed, vi som skoleform står for” siger Torben Vind Rasmuseen, formand for Efterskoleforeningen, til Politiken.

Prisen for et efterskoleår kan virke afskrækkende på mange forældre. Selv med den statslige elevstøtte skal mange familier spare op i årevis. Hvad mange dog ikke er opmærksom på, er, at alle efterskoler modtager penge til såkaldt individuel supplerende elevstøtte, som er øremærket familier, hvor økonomien sætter en stopper for drømmen om et år på efterskole.

“Den individuelle, supplerende elevstøtte løser en del af hullet, men den giver ingen fripladser. De kan kun bevilges af kommunen, men hvis du skal have finansieret et efterskoleophold gennem kommunen, skal du nærmest hænge i gardinerne” siger Torben Vind Rasmussen.

Efterskolerne lokker med unikke fællesskaber og uforglemmelige minder, hvilket 31.745 unge i skoleåret 21/22 har mulighed for at opleve – men efterskolernes ideal om at være et tilbud for alle, på tværs af økonomiske og sociale skel, er udfordret, når økonomi risikerer at slukke efterskoledrømmen for mange.

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE