Politik

Pårørende til beboere i Huset Nyvang er skuffede over Socialdemokratiet

Tre pårørende er frustrerede over forholdene på plejehjem

I sidste uge inviterede Velfærdslisten samtlige medlemmer af byrådet i Randers, kommunens direktion, borgerrådgiver og ældrerådet til informationsmøde om de alvorlige omsorgssvigt på Huset Nyvang. På mødet deltog også pårørende til beboere på Huset Nyvang, samt Ældrerådet og Faglige seniorer.

Susanne Nielsen (DF), Jens Laursen (SF), Mogens Nyholm (RV), Bjarne Overmark (Beboerlisten) og Frida Valbjørn Christensen (EL) deltog i møderne, hvor der også deltog pårørende til beboere på Huset Nyvang.

Det var Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet, som stemte budgettet igennem.

Budgettet for 2020-2023, indeholder besparelser på samlet ca. 90 millioner kroner, hvoraf en stor del er besparelser på det sociale område og på ”varme hænder.”

»Det er helt åbenlyst, at der er en sammenhæng mellem de problemer vi ser nu i form af den forråelse, som desværre er opstået hos nogle af medarbejderne, og besparelser« mener Kasper Fuhr Christensen.

Efter mødet er det Kasper Fuhr Christensens opfattelse, at både Susanne Nielsen (DF), Jens Laursen (SF), Mogens Nyholm (RV) erkendte, at der var skåret for meget ned.

Velfærdslistens møder havde fokus på problemerne i Huset Nyvang, men Kasper Fuhr Christensen frygter, at der også er problemer i andre af kommunens plejehjem. Derfor vil han sammen med andre partier arbejde for en fyldestgørende undersøgelse af samtlige plejehjem i Randers.

Hverken Socialdemokratiet eller Konservative Folkeparti deltog i møderne. Især er Kasper Fuhr Christensen skuffet over, at socialdemokraterne ikke har ønsket at deltage, og dermed lytte til nogle af de berørte pårørende.

Kritik af Socialdemokratiet
Han kritiserer især Socialdemokratiets tilgang i hele den problematik som er skildret i TV2-dokumentaren.

»Først har de nægtet at se programmet inden den blev udsendt, og samtidig har der ikke været afholdt møder med personalet fra Huset Nyvang, selvom der allerede på det tidspunkt havde været massiv kritik fra de pårørende« siger Kasper Fuhr Christensen.

Fra venstre: Janni Poor, Jannie Nielsen og Inge Christensen

Jannie Nielsens mor er beboer i Huset Nyvang. Hun er ikke imponeret af politikernes håndtering af sagen.

»Det er modigt at man vælger at lytte til en undersøgelse som blev foretaget mens plejehjemmene var lukket ned på grund af corona, hvor ingen kunne komme og se, hvad der skete, i stedet for at mødes med os pårørende, som har den daglige kontakt, og ser hvad der foregår,« siger hun, og mener, at politikerne har negligeret alle de oplevelser, som de er blevet gjort bekendt med.

»Det er foruroligende,« pointerer Jannie Nielsen

»Jeg er meget glad for, at Kasper Fuhr Christensen har hjulpet os i denne proces. Han har været den eneste, som har villet mødes med mig, før det hele kom frem.

Jannie Nielsen har en mistanke om, at der kan være gået valgkamp i den. Hun understreger samtidig, at hun vil holde politikerne op på at der skal ske noget handling.

Inge Christensens mand bor i Huset Nyvang, og hun deltog kun i det sidste møde. Det blev kort, da deltagerne enedes om at gå til Laksetorvet, hvor borgmester Torben Hansen havde indkaldt til informationsmøde. Men de blev afvist, da mødet kun var for byrådspolitikerne.

Løfter om grønne skove blev et luftkastel
Inge Christensen deltog i et enkelt møde, og var dybt forundret over, at Socialdemokratiet ikke ville deltage i møderne.

»Da min mand skulle flytte ind, blev vi lovet guld og grønne skove, og han glædede sig. Det viste sig desværre at være et luftkastel,« konkluderer hun.

Inge Christensen var gennem længere tid ramt dobbelt, idet hendes mor var på plejehjem. Derfor løb hun i årevis spidsrod mellem Huset Nyvang og plejehjemmet.

»I øjeblikket er jeg frustreret, og det hele hænger mig ud af halsen. Jeg er rigtig vred« understreger hun.

Inge Christensen er endnu ikke fortrøstningsfuld om forbedring af forholdene: »Jeg har klaget og holdt møder og er hver gang blevet lovet bedring. Der er lavet en handlingsplan for min mand, men den bliver ikke fulgt, så vidt jeg kan se. Så der skal ske handling, før jeg tror på noget.

Janni Poort fra Randers deltog i begge møder, og mødte de politikere, som dukkede op. Ifølge Janni Poort gav alle politikere udtryk for en stor indignation i forhold til de groteske tilstande på plejehjemmene.

Hun var så utilfreds med forholdene i Huset Nyvang, at hun flyttede sin ægtefælle til Møllevang, og her finder hun forholdene betydeligt bedre end i Huset Nyvang.

»Det handler ikke bare om besparelser, men også måden at lede et plejehjem på. Det handler om politiske ambitioner, en synlig ledelse og velkvalificeret personale. Der skal handling bag,« understreger Janni Poort.

Hun håber på, at der nu sker handling på området, men vil se det før hun tror på det.

Efterlyser en stærk ledelse
»Et er at lave handleplaner, noget andet er at handle,« konstaterer Janni Poort, og efterlyser en ledelse, som er i stand til at udføre handleplanerne.

Siden coronaen startede, oplevede hun, at der ikke været en eneste aktivitet for hendes ægtefælle.

»Min mand oplever, at han er fængslet i isolation. Det er de ord han bruger, og han fortæller, at personalet ikke behandler ham som menneske,« fortæller Janni Poort.

Hun finder det beskæmmende, at der ikke dukkede nogen fra direktionen eller fra Socialdemokratiet op til de møder, som Velfærdslisten arrangerede, men føler samtidig, at de politikere som deltog, blev klædt på til at tage en kvalificeret holdning til forholdene, og det i sig selv har haft en funktion.

»Den 27. marts sidst år (2019) rettede vi henvendelse til både borgmester Torben Hansen og formand for Omsorgsudvalget Fatma Cetinkaya, men den henvendelse fik vi overhovedet ingen reaktion på. Det har været som at slå i en dyne,« forklarer Janni Poort, og er derfor dybt skuffet over socialdemokraterne.

Min By News forsøger i øjeblikket at indhente kommentarer fra diverse byrådspolitikere.

Huset Nyvang

 

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close