ErhvervNyheder

Regional støtte til bæredygtigheden i Vest

Tre projekter, der alle handler om bæredygtighed på vores hospitaler, har fået støtte fra Region Midtjyllands bæredygtighedspulje.

Hvorfor printe et helt ark med labels, hvis vi bare skal bruge et eller to?

Der spørgsmål har tre medarbejdere på Hæmatologisk Dagafsnit i Holstebro stillet sig selv og sammen med Sundheds-IT og innovationskonsulent Daniel Wiencken har de nu sat sig for at undersøge, om det ikke kan gøres bedre.

– Det er egentlig meget lavpraktisk, forklarer Ghita Lundgaard, der er lægesekretær og en af idé-kvinderne bag projektet.

– Vi printer rigtig mange ark med labels ud hver dag, og ofte bruger vi kun 10% af de labels, der er på arket. Det giver rigtig meget spild. Og så huskede jeg fra min elev-tid, at der findes en maskine, der kan printe to labels ud ad gangen, og så var det, vi tænkte, om ikke det var muligt at lave et system, der var tilpasset, efter det vi skal bruge.

I dag skyldes det uhensigtsmæssige store forbrug af labels med patientens navn og cpr. nummer, at de kun kan udskrives fra MidtEPJ fra fælles multifunktions-printere på A4-ark med 32 stk. Mange gange skal der dog kun bruges 1-5 labels, og så må resten kasseres, da arket ikke kan sendes til genanvendelse som papir.

Nu har projektet fået 70.000 kroner fra Region Midtjyllands pulje for udvikling af bæredygtige hospitaler, og med en egenbetaling på 40.000 kroner fra Hospitalsenheden Vest skal Ghita og kollegerne undersøge, om det er muligt at indføre af en ny udskrift-metode i MidtEPJ, der mindsker spild og som kan bruges i andre systemer, der benytter sig af labels.

Sparer på miljøet, penge og tid

Håbet med projektet er, dels at finde en løsning der kan reducere spild, men også at understøtte arbejdsgange med “on-site” udskrift af labels, f.eks. på patientens stue, medicinrum og andre rum hvor en arbejdsgang kræver at man påsætter en label i forhold til patientidentifikation.

Det vil nemlig effektivisere tidsforbruget, da man i dag ofte skal gå efter labels, og det samtidig øge sikkerhed for de patientfølsomme data.

– Vi er ikke så langt endnu, for vi skal først til at undersøge mulighederne. Men det optimale ville være, hvis der var flere printere på hver afsnit, eller sygeplejersken kan tage en lille printer med helt ind på patientstuen. Det er vigtigt, at den løsning vi finder skal kunne bruges på hele sygehuset, for det er ikke kun på vores afdeling, der smides mange labels ud, fortæller Ghita Lundgaard.

Tre projekter har fået 270.000 kroner til sammen

Projektet på Hæmatologisk Afdeling er kun et af tre, der har fået penge fra Region Midtjylland bæredygtigheds-pulje.

Klinisk Biokemisk Afdeling har fået 100.000 kr. til at undersøge, om man kan udvikle en ny type staseslanger, som bedre kan holde til at blive vasket ved de høje varmegrader, som er påkrævet for at forhindre smitte af corona-virus.

P.g.a corona-epidemien skal staseslangen nemlig skiftes mellem hver patient. Og de flergangsslanger, som man bruger nu, har stærkt reduceret holdbarhed, som følge af de høje varmegrader ved genbehandlingen. Vælger man i stedet at bruge engangsslanger vil det medføre, at ca. 600 staseslanger kasseres dagligt i Hospitalsenheden Vest.

På Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling har de ligeledes fået 100.000 kr. til at undersøge om forbedringsmodellen er et brugbart værktøj til at nedsætte forbruget af alt fra skylleflasker og hygiejnebind, til strømforbruget til loftslys og antallet af kaffekopper til personalet.

De tre projekter falder fint i hak med Region Midtjyllands vision om at skabe en bæredygtig region for alle. Her mener man, at der skal investeres bredt i en grøn omstilling, fordi det betaler sig på sigt. Og fordi hospitalerne sætter et væsentligt klimaaftryk, ønsker Regional Udvikling at støtte projekter, der bidrager til udviklingen af mere bæredygtige hospitaler.

– Det er vildt spændende og et kæmpe skulderklap, at vi har fået støtte til det her projekt. Jeg ved det er noget, der er blevet higet efter på vores afdeling i flere år. Og så er det fedt at være med til at ændre noget, fortæller Ghita Lundgaard.

Til at hjælpe denne type projekter på vej har Hospitalsenheden Vest ansat to innovationskonsulenter, som sammen med en bæredygtighedskonsulent, kan hjælpe med at udvikle bæredygtige løsninger på hele hospitalet.

– Det handler om sam-skabelse. Om hvordan vi kan tænke innovation og bæredygtighed ind i alle aspekter af vores udviklingsarbejde, siger bæredygtighedskonsulent Martin Sundbæk Johansen.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close