MotorNyhederTopnyheder

Sådan afiser du sikkert din forrude

Kan man bruge varmt vand til at afise forruden? Ja, men der findes bedre metoder. Se dem her.

De kolde nætter er over os, og nattefrosten betyder ikke kun en højere varmeregning. Der skal også bruges mere tid om morgenen.

For når forruden er iset til, skal der nogle gange hårde midler i brug for at få klart udsyn. Og det skal gøres. Kører du uden at have klart udsyn, kan det ende med en bøde eller i helt grelle tilfælde, kan det udløse en betinget frakendelse af kørekortet.

Og så er det jo også farligt at færdes i trafikken med begrænset udsyn. Særligt med glatte veje og mørke morgener.

De fleste benytter sig af skraberen, eller lader bilen stå i tomgang og varme ruderne op. Det er også en løsning, men det kan tage tid, og der er også love for, hvor længe en bil må stå i tomgang.

Så derfor gælder det altså om at finde løsninger, der gør processen hurtigere.

Varmt bad til forruden
En af disse er at bruge varmt vand på forruden. Det kan godt være en løsning, men det kræver omtanke. Særligt hvis det er meget koldt.

For temperaturforskelle kan have en stor betydning for forruden, og hvis de er for store, kan der opstår spændingsforskelle, der kan ende med at knække ruden.

Brug derfor lunkent eller varmt vand, og ikke kogende. Jo koldere det er, jo mindre varmt bør vandet være for at reducere forskellen. Heldigvis har vi ikke de så ofte dobbelte minusgrader herhjemme, så det meste kan klares med en omgang håndlunkent vand.

Varmen fra vandet er også med til at hæve rudens temperatur, hvilket er godt for afrimning af dug på indersiden. Men igen bliver det et problem på de særligt kolde morgener. Et godt råd er at tørre vandet af hurtigt, eller lave en iopløsende blanding af 2/3 isopropylalkohol og 1/3 vand.

Varm duggen op
Indenfor bliver forruden gerne dugget til i det kolde vejr, og den skal også fjernes, inden du kører ud i verden. Dette kan dog gøres hurtigt ved at sætte bilen til at varme op, mens du renser forruden. (Bare husk reglerne for tomgangstid.)

Har du aircondition, vil den fremskynde processen, da den tørre luft udtørrer dug. Et klimaanlæg med defroster, er også effektivt i kampen for udsyn.

Hvis du har muligheden for det, kan du også benytte et dækken, der helt forhindrer isen i at ende på forruden. Det kan dog stadig skabe dug inde i bilen.

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE