NyhederPolitikTopnyheder

Samfundets svageste rammes ekstra hårdt: Kirkens Korshær mangler 2,5 mio om ugen på grund af restriktioner og lukker varmestuer

Coronarestriktioner har lukket genbrugsbutikkerne, der er den primære indtægtskilde for Kirkens Korshær, som nu er nødt til at hjemsende medarbejdere og lukke sociale tilbud.

Landet over er Kirkens Korshær nu tvunget til at lukke sociale tilbud ned og hjemsende medarbejdere. Årsagen er manglende indtægter fra organisationens 240 genbrugsbutikker, der ligesom resten af detailhandlen har været lukket siden jul.

“Vi har normalt en meget stor økonomisk gevinst af vores genbrugsbutikker, men lige nu mangler vi omkring 2.500.000 kroner om ugen, fordi butikkerne er lukket ned. Derfor er vi nødt til at række ud efter de hjælpepakker, der er til rådighed, blandt andet lønkompensation. Det sker for at sikre vores overlevelse på længere sigt og undgå afskedigelser,” fortæller Helle Christiansen, der er chef for Kirkens Korshær.

Flere steder – blandt andet i Viborg – er varmestuen lukket helt ned, andre steder er åbningstiden beskåret eller det såkaldte familiestøttende arbejde lukket, som det er sket i Holstebro, men over hele landet er det sociale arbejde til støtte for samfundets svageste grupper påvirket af hjemsendelserne.

“Det er lidt forskelligt fra sted til sted, fordi tilbudene ikke er ens i de enkelte byer. Vores mest basale arbejde – varmestuerne og det familiestøttende arbejde – er områder, hvor vores egne midler er det primære økonomiske fundament. Nogle steder har vi et samarbejde med kommunen om driftsmidler, og der holder vi selvfølgelig åbent efter de aftaler, vi har indgået,” siger Helle Christiansen.

Den midlertidige lukning af sociale tilbud kommer på det værst tænkelige tilbud i årets koldeste måned, og Helle Christiansen er bekymret for de brugere, der normalt bruger de sociale tilbud.

“Det ser endnu værre ud for vores brugere, og jeg synes det rammer helt forkert. Det går ud over dem, der har meget lidt i forvejen, med mindre der kommer hjælpende midler hurtigt,” siger hun.

Efter Kirkens Korshær har meldt ud om konsekvenserne i de enkelte byer, har nogle kommuner været hurtige til at melde tilbage og kommet med tilbud om ekstra tilskud.

“Det er for eksempel tilbud om ekstra støtte svarende til den lønkompensation, vi ellers kunne få. Selv om det ikke modsvarer de penge vi mangler, har vi selvfølgelig takket ja, og jeg håber det også kan inspirere andre kommuner,” fortæller Helle Christiansen, der også oplyser at organisationen er i dialog med Social- og Indenrigsministeriet.

“Vi har appelleret til at sociale organisationer, der som os er drevet med en meget høj grad af selvfinansiering bliver kompenseret, hvis vi ikke har driftsmidler til det helt basale arbejde,” siger chefen for Kirkens Korshær.

For kort tid siden meddelte Social- og Indenrigsministeriet, at der var aftalt en akutpakke på 27 millioner til støtte for arbejdet med socialt udsatte, og her står Kirkens Korshær til at modtage 3 mio. kroner, men det er så nyt, at Helle Christiansen ikke kan kommentere meget på det endnu.

“Vi ved ikke endnu hvilke betingelser der er knyttet til akutpakken, for eksempel om de er øremærket til nye initiativer. Men jeg er glad for at der er fokus på området, og vi er bestemt ikke utaknemmelige, men vi har stadig et stort efterslæb i form af manglende driftsmidler, hvor vi må fortsætte med at argumentere for kompensation,” lyder hendes umiddelbare kommentar.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close