Debat/indlægNyheder

Sidste stik: Sådan føles det at være færdigvaccineret

Jeg er nu en af 294.013 danskere, der er færdigvaccineret, men burde livet så ikke føles anderledes?

I teorien kan corona ikke ramme mig mere, i hvert fald med 95% sikkerhed. Jeg tilhører i skrivende stund de 5% procent af befolkningen der er færdigvaccineret, efter endnu et besøg i Jehovas Vidners gamle stævnehal i Gødvad, som Silkeborg Kommune har indrettet til vaccinecenter.

Det er tre uger siden jeg var her for at få mit første stik, og siden da har de fået opdateret deres ventesystem fra bagernummmer-systemet til IT-fladskærme, og nu skal man selv scanne sit sundhedsbevis i stedet for at henvende sig ved en skranke. Ikke helt uden menneskelig kontakt, for en af de mange vaccineassistenter står klar til at forklare og hjælpe, hvis jeg vender mit forkert.

Ikke at det betyder særlig meget endnu, for ligesom sidste gang er det sidst på dagen, og der er ikke så stort tryk på. Faktisk er der ingen foran mig, og jeg bliver ledt direkte til den gule stol uden for vaccinerum 3. I dag har jeg endda overskud til at tælle hvor mange rum, der er i alt: Otte styk, men jeg tror ikke de allesammen er i sving.

Rent faktisk blev jeg ringet op af vaccinecentret to timer før den tid jeg havde booket for tre uger siden. De havde fået en del huller, så jeg kunne bare komme, så snart jeg ville. Dagen før stod der godt nok med store bogstaver i huske-sms’en, at jeg IKKE måtte komme i god tid. Men det var i går, og jeg tænker at aflysningen af Astra-Zenica-vaccinen har skabt hullerne i deres deres plan.

Jeg er ikke upåvirket af problematikken med Astra-Zenica vaccinen og den mulige sammenhæng med blodpropper. Jeg har været heldig at få Pfizer’en, men tanken er skam opstået: Hvad nu hvis de ikke har fuldstændig styr på langtidsvirkningen af min vaccine? Jeg har ellers været ret fortrøstningsfuld i forhold til medicinalindustrien og myndighedernes kontrolprocedurer. Thomas Senderowitz fra Lægemiddelstyrelsen var temmelig overbevisende på TV.

Men få dage før mit sidste stik, bragede balladen løs, og nu meldte tvivlen sig. Jeg kan stadig holde mig fast i, at der ikke er tilsvarende (mulige) problemer med Pfizer … endnu da. Og det er den sidste tilføjelse, der nager. Men ikke nok til at jeg melder afbud. Der var jo ikke problemer efter første stik, andet end følelsen af en ordentlig lammer på skulderen, der var øm i et døgns tid.

Men alene det at tvivlen har indfundet sig tror jeg får stor betydningen for den generelle tilslutning i befolkningen. Jeg er ikke sikker på, at jeg havde sagt ja til Astra-Zenica i dag, og jeg tænker det gælder for mange. Ti tilfælde af blodpropper i Danmark – sammenhæng eller ej – synes jeg er mange, selv om det er promille af det samlede antal vaccinerede. Det er stadig en større sandsynlighed end chancen for at vinde i Lotto, og det spiller jeg hver uge.

Lægen i boksen fortæller, at der har været rimelig travlt i løbet af dagen, så måske tager jeg fejl, men Astra-Zenica er selvfølgelig heller ikke frikendt og frigivet endnu. Vaccinationen er lige så hurtig og smertefrit overstået som sidste gang, og i observationsrummet er eneste forskel, at man ikke længere behøver at holde øje med, hvornår man har ventet 15 minutter. IT-systemet hvornår du må gå.

I mellemtiden tænker jeg over, om jeg føler mig anderledes. Ikke fysisk, men psykisk. Burde der være en lettelse over at være 95% coronasikker? Det er der ikke. Jeg sidder stadig med bundbind på. Når jeg skal handle ind på vejen hjem er der stadig restriktioner og forholdsregler i butikkerne. Jeg ved stadig ikke, om jeg eventuelt kan bringe virus med hjem til min kone, der ikke er vaccineret endnu (og måske heller ikke bliver det på grund af den faldende tiltro på grund af de mulige bivirkninger.

SÅ jo, foråret er på vej, solen skinner, smittetallene ser lovende ud og alt det der. Men jeg tror corona stadig vil have et tag i mig og os alle sammen længe endnu. Vaccine eller ej.

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE
/* Sticky for a second top ad script*/ ;(function () { var last_known_scroll_position = 0; var ticking = false; var floatingClass = 'js-floating'; var onTop = true; var floaters = []; var raf = (function(){ return window.requestAnimationFrame || window.webkitRequestAnimationFrame || window.mozRequestAnimationFrame || window.oRequestAnimationFrame || window.msRequestAnimationFrame || function(callback){ window.setTimeout(callback, 1000 / 60) }; })(); function Floater(element) { this.element = element; this.ghost = null; this.isFloat = false; this.static_pos = null; this.headerHeight = 60; } Floater.prototype.shouldBeStatic = function(scroll_pos) { return scroll_pos < this.static_pos; } Floater.prototype.shouldBeFloating = function() { var boundingRect = this.element.getBoundingClientRect(); return boundingRect.top <= this.headerHeight; } Floater.prototype.switchToFloating = function(scroll_pos) { var boundingRect = this.element.getBoundingClientRect(); this.ghost = createGhost(this.element); this.isFloat = true; this.element.style.top = this.headerHeight + 'px'; this.element.style.width = this.element.offsetWidth + 'px'; this.element.style.zIndex = '10000'; // set orig to be fixed this.element.style.position = 'fixed'; // set orig to be fixed this.ghost.style.width = boundingRect.width + 'px'; this.ghost.style.height = boundingRect.height + 'px'; this.ghost.style.display = 'block'; // set ghost to be visible this.static_pos = scroll_pos; this.element.classList.add(floatingClass); } Floater.prototype.switchToStatic = function(scroll_pos) { this.isFloat = false; this.static_pos = null; this.element.style.width = 'auto'; this.element.style.position = 'static'; // set orig to be fixed this.element.style.width = 'auto'; if (this.ghost) { this.ghost.style.display = 'none'; // set ghost to be visible this.ghost.remove(); } this.element.classList.remove(floatingClass); } function initFloaters() { var elements = []; var leftSticky = document.getElementById('div-gpt-ad-sticky_1'); var rightSticky = document.getElementById('div-gpt-ad-sticky_2'); if (leftSticky) elements.push(leftSticky); if (rightSticky) elements.push(rightSticky); // var elements = Array.prototype.slice.call(document.querySelectorAll('.js-float-on-scroll')); floaters = elements.map(function(element) { return new Floater(element); }) } function createGhost(el) { var parent = el.parentNode; var ghost = document.createElement('div'); ghost.style.display = 'none'; parent.insertBefore(ghost, el); return ghost; } function testFloaters(scroll_pos) { for(var i = 0; i < floaters.length; i++) { var floatData = floaters[i]; if(floatData.isFloat) { floatData.shouldBeStatic(scroll_pos) && floatData.switchToStatic(scroll_pos); } else { floatData.shouldBeFloating() && floatData.switchToFloating(scroll_pos); } } } function throttle(func, limit) { var inThrottle; return function () { var args = arguments; var context = this; if (!inThrottle) { func.apply(context, args); inThrottle = true; setTimeout(function() { inThrottle = false }, limit); } } } function update(scroll_pos) { testFloaters(scroll_pos) } function init() { window.addEventListener('scroll', throttle(function(e) { if (last_known_scroll_position === window.scrollY) return; last_known_scroll_position = window.scrollY; if (!ticking) { raf(function() { update(last_known_scroll_position); ticking = false; }); ticking = true; } }, 25)); initFloaters(); } window.addEventListener('DOMContentLoaded', function (event){ init(); }); }());