Erhverv

Sydkorea henter grøn inspiration i Ringkøbing-Skjern Kommune

1393

Når en sydkoreansk delegation i denne uge besøger Danmark for at se på vedvarende energiløsninger lægger de også vejen forbi Ringkøbing-Skjern Kommune til en snak om vindmøller.

Besøgscenteret Nørhede-Hjortmose ved Ringkøbing lægger hus til, når en delegation af politikere, embedsmænd og forskere fra den sydkoreanske kommune Gunsan i morgen torsdag gæster Ringkøbing-Skjern Kommune for at høre om erfaringerne med vindenergi i den grønne omstilling.

I Nørhede-Hjortmose opstillede private investorer i 2015 vindmøller og solceller, der med et totaludbytte på hhv 72 MW og 15,2 MW bidrager pænt til kommunens vision om at være 100 procent selvforsynende med bæredygtig energi i 2020.

– Det er en vision, som vi i byrådet gav hinanden håndslag på allerede i 2008. Og som vi har arbejdet målrettet på at indfri, siger borgmester Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard.

– Vi opnår ikke helt 100 procents selvforsyning af vedvarende energi allerede i 2020, men jeg er stolt over, at vi i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt de absolut førende danske kommuner, når det gælder den grønne omstilling, siger Hans Østergaard.

Besøget fra Gunsan i Sydkorea er kommet i stand i et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og det statsligt-private partnerskab State of Green.

Og det er netop kommunens grønne profil, der er årsag til, at delegationen fra Sydkorea lægger vejen forbi, når de i denne uge bl.a. også skal høre om State of Green-partnerskabet, besøge Energistyrelsen, DTU’s afdeling for vedvarende energiløsninger, Lindoe Offshore Renewables Center (LORC) for forskning, innovation, test og demonstration af teknologi til udvinding af grøn, offshore energi, energiforsyningsselskabet Energi-net, Danmarks første storskala havvindmøllepark Horns Rev 2 og Esbjerg Havn.

Gunsan er udpeget som Sydkoreas nationale frontløber på den grønne omstilling, og når delegationen fra Sydkorea rejser hele vejen til Ringkøbing-Skjern Kommune for at høre om den grønne omstilling, hænger det bl.a. sammen med et ønske om at høre om erfaringerne med at skabe offentlig bevidsthed og accept af den grønne omstilling, om samarbejdet mellem offentlige instanser og private virksomheder – og om de solide industrielle og økonomiske fremskridt, der er opstået med udviklingen af grønne teknologiske løsninger i kommunen.

På mødet, hvor sydkoreanerne også vil stifte bekendtskab med dansk smørrebrød, vil borgmester Hans Østergaard forklare om baggrunden for den politiske beslutning, der førte til Energi2020-visionen i Ringkøbing-Skjern Kommune, ligesom kommunens planlægningsafdeling vil fortælle om rammebetingelser for planlægningen af vindmøller.

– Med en vejrudsigt, der ofte lyder på blæst og som hjemsted for nogle af verdens førende virksomheder inden for vindmølleproduktion og -teknologi, har vi rigtig meget at byde på i Ringkøbing-Skjern Kommune – også når det gælder vedvarende energi fra solceller og fra biogasanlæg, siger borgmester Hans Østergaard, og tilføjer:

– Vi glæder os til at tage imod gæsterne fra Sydkorea og til at dele vores erfaringer med udviklingen af energi fra vedvarende kilder med dem. Forhåbentlig kan vores erfaringer inspirere til en grønnere fremtid i Sydkorea. Det her er et område, hvor vi alle sammen vinder i takt med, at den grønne teknologi udbredes.

FAKTA:

Tid og sted: torsdag den 8. august kl. 13-15 i Besøgscentret Nørhede-Hjortmose (Hjortmosevej 20, Ringkøbing). Pressen er velkommen ved mødet.

Dagsorden på mødet:

· Velkomst ved Borgmester Hans Østergaard.

· Præsentation af danske og koreanske deltagere.

· Frokost (smørrebrød)

· Oplæg ved Borgmester Hans Østergaard

Om RKSK og Energi2020, baggrund for energisatsning, betydning for området

Spørgsmål og drøftelse.

· Oplæg ved Jeanette Jeppesen, planlægger i RKSK

Om vindmølleplanlægning og rammebetingelser m.m.

Spørgsmål og drøftelse.

Med knap 280.000 indbyggere er Gunsan ikke blandt Sydkoreas største byer, men er udpeget af nationalregeringen til at lede vejen for landets grønne omstilling.

Læs Ringkøbing-Skjern Kommunes Energi2020-vision her:

Ringkøbing-Skjern Kommunes nye “Handlingsplan for energipolitik 2019-2020” er vedhæftet.

Læs mere om State of Green her:

https://stateofgreen.com/en/about-state-of-green/

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x