NyhederPolitik

“The Wilbek Method”: Markant flere kvinder på Venstres liste til kommunalvalget i Viborg

Har Ulrik Wilbek og Venstre i Viborg knækket koden til, hvordan man får flere kvinder til at engagere sig i politik? Noget tyder på at partiet næsten tredobler antallet af kvindelige kandidater på listen..

Det har gennem mange år været et stort spørgsmål, hvordan man får flere kvinder til at engagere sig i politik, så man kan udligne den skæve kønsfordeling hvor kvinder for eksempel kun udgør omkring 30% af landets kommunalbestyrelse. Men måske har Ulrik Wilbek og Venstre i Viborg fundet en vej frem.

En massiv bearbejdning af mulige kvindelige kandidater siden sidste kommunalvalg, vil med stor sandsynlighed føre til, at Venstre i Viborg Kommune får en markant forøgelse af antallet af kvinder på opstillingslisten.

”Da jeg stillede op for fire år siden, havde vi i Venstre kun ganske få kvinder på listen, og der var kun en kvinde ud af de ti Venstrefolk blev valgt ind. Jeg syntes det var flovt, så det skal være løgn, sagde jeg til mig selv. Og i januar efter valget gik vi i gang,” fortæller Ulrik Wilbek til minbynews.dk.

“The Wilbek Method”
Sammen med Venstres organisation gik han i gang med at trevle kommunen igennem for at finde kvalificerede kvindelige kandidater til næste kommunalvalg i 2021. Og selv om Claus Bondam, den tidligere radikale kommmunalpolitiker fra København, døbte indsatsen ”The Wilbek Method” i radioprogrammet Byrødderne på Radio4, understreger Ulrik Wilbek at det ikke er ham alene, der har knækket koden, så antallet af kvinder på Venstres liste med stor sandsynlighed bliver næsten tredoblet næste gang.

”Men det er nok mig, der har sagt det højt og på den måde fået det i gang, og jeg har da også selv fundet nogle kandidater,” lyder det beskedent fra borgmesteren.

Der var for lidt tid sidste gang
Faktisk gjorde han forsøget allerede sidste gang, men måtte hurtigt erkende, at det er en lang proces. Der var ganske enkelt ikke tid nok, fra han blev valgt som spidskandidat til de endelige opstillingsmøder.

”Jeg havde været rundt i de forskellige egne af kommunen, og der var også enkelte, der stillede op. Men jeg kunne godt mærke, at jeg skulle være tidligere ude og bruge lidt mere tid. Der var meget tvivl hos dem jeg spurgte – er jeg god nok, kan jeg overkomme det, og så videre,” siger han om processen.

Men denne gang forventer han, at der bliver rigtig mange kvalificerede kvinder på opstillingsmøderne i november. Det har krævet både tid og en massiv målrettet bearbejdning af de kommende kandidater, men det har altså været indsatsen værd.

”Det viser, at det kan lade sig gøre med forberedelse. Vi har været ude flere gange og tale med dem og fortælle dem, at de vil være gode til det. Men vi har også holdt fælles møder for tvivlerne, hvor der har været oplæg fra mig og andre i organisationen. Og der betyder det noget, at de har mødt andre som dem selv, og at de oplever andre i samme situation. De møder hinanden, snakker sammen og kan spejle sig i hinanden,” forklarer han om processen, der altså nu har løbet i snart tre år.

Stort overtal af kvinder blandt de nye kandidater
”Jeg tror, der kommer et stort overtal af kvinder blandt de nye opstillede, og at vi ender med en nogenlunde 50/50 fordeling på den endelige liste. Det afhænger selvfølgelig af, hvordan opstillingsmøderne går, men jeg synes det skal være sådan, at der er mulighed for at stemme på en kvinde, men det skal også være en kvinde med kvalifikationer. Og det kommer der,” siger han med stor overbevisning.

Det er ikke fordi han er tilhænger af deciderede kønskvoter, men fordi han tror at det giver en bedre balance med en mere ligelig fordeling, blandt andet i forhold til tonen i en forsamling.
”Jeg tror ikke det er et godt udgangspunkt nogen steder, at der kun er kvinder eller kun er mænd. Det kan selvfølgelig lyde mærkeligt, når jeg har trænet begge dele, men jeg er overbevist om, at et mix er bedre,” siger borgmesteren med en sjælden henvisning til hans tid som landstræner for både herre- og kvindelandsholdet.

De næste måneder vil vise, om Wilbek og Venstre får et bedre mix af mænd og kvinder – og om ”The Wilbek Method” bliver det nye store eksempel til efterfølgelse i dansk kommunalpolitik.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close