Mad og drikkeNyheder

To tricks til velsmagende varme hveder

Varme hveder behøver ikke være kedelige klumper af hvidt brød. Små tips og tricks gør Store Bededagsbagværket til noget at se frem til!

Det er en misforståelse, at Store Bededag er en af Struensees opfindelser. Livlægen til Christian d. VII havde stor indflydelse på de danske helligdage, men netop denne helligdag overlevede. Så siden 1686 har danskerne fejret Store Bededag, og det gøres naturligvis med varme hveder aftenen inden.

Skulle du have tid og lyst til at prøve kræfter med at bage dem selv, er der er par gode tricks, der får hvedeknopperne til virkelig at skille sig ud.

Varm kardemomme og hævet med smør
Hvederne er som navnet antyder, bagt på hvedemel, og det kan nemt bare blive en helt almindelig hvid bolle. Det er her kardemommen kommer ind i billedet. For at få den bedste smag ud af det, kan du varme kardemommen op på en pande et par minutter. Det lidt ekstra kardemommeduft, inden du støder den grundigt i en morter.

Opskrift: Hvedeknopper m. kardemomme

  • 2½ dl mælk
  • 50 g gær
  • 2 æg
  • 1 spsk sukker
  • 500-600 g hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kardemomme ustødt
  • 100 g blødt smør

Bland den varme kardemomme sammen med mel, salt og det bløde smør.

Pisk mælk, æg, gær og sukker sammen og bland de to blandinger sammen til en smidig blanding. Ikke for våd, ikke for tør.

Lad dejen hæve en time, og ælt den igennem på bordet med lidt mel. Form 16-20 boller, og placer dem i en velsmurt bradepande med høj side.

Her kommer endnu et trick:

Brug en den lille side af en ostehøvl og kør nogle “plader” smør ud, der placeres, hvor hvederne rører hinanden. Sæt ovnen på 40 grader, og lad hvederne efterhæve en halv times tid, til smørret er smeltet. Hæld det overskydende smør ud, og lad dem hæve endnu en halv time.

Når hvederne hæver op, skaber smørret en slags væg mellem hvederne, der gør det nemt at skille dem ad.

Bag dem i ovnen ved 180 grader på varmluft et kvarters tid og lad dem hvile den samme mængde tid.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close