Forside GallerierGalleriNyhederPolitikTopnyheder

Traktordemonstration forløb fredeligt

500 traktorer tog turen ind til Aarhus midtby lørdag formiddag. De kom bogstaveligt talt fra nær og fjern. Nogen så langt væk som Thyholm. Formålet var at vise regeringen og Mette Frederiksen, at hendes overtrædelse af grundloven ikke bliver tolereret.

Det signal blev sent gennem en demonstration, der blev afholdt simultant på officerspladsen i Musikhusparken i Aarhus og på Langelinie i København. Udover de mange traktorførere var flere helt almindelige borgere dukket op for at bakke op om budskabet.

Ingen kære mor Mette
Og det var lige på og hårdt:

”Kære Mette Frederiksen. Du ved godt, hvad der er det rigtige at gøre. Du skal tilbage til dronningen igen og meddele din og regeringens afgang.”

Sådan lød beskeden fra Lars Boje Matthiesen fra Nye Borgerlige, der var en af de prominente politikere, folkene bag demonstrationerne havde inviteret flere til at tale. I Aarhus fik han selskab af Inger Støjberg (V) og Alex Vanopslagh, mens bl.a. Pia Kjærsgaard var i talerækken i København.

”Nu var det så meningen, at jeg skulle have givet ordet til statsministeren,” jokede konferencieren. For trods invitationer til blandt andre statsministeren og den nye fødevareminister, var der ikke nogen fra venstrefløjen, der var dukket op.

 

Vi værner om grundloven
Derfor blev budskabet også meget ensidet: Grundloven er for vigtig til, at den kan tilsidesættes.

Og selvom dundertalerne blev mødt med anerkendende udbrud og klapsalver, var der en noget mere afdæmpet stemning hos de mange deltagere, der dog ikke er mindre harme over, at regeringen brød grundloven, da de beordrede alle danske mink aflivet, og selv efter det blev påpeget, ændrede de ikke kurs.

Det har skabt stor usikkerhed blandt de danske bønder, der nu altså tager til genmæle.

Vil høres
”Vi er i en situation, hvor vi føler os magtesløse. Og vi føler os ikke hørt, og vi synes egentlig ikke, at det her burde være nødvendigt, men vi synes ikke, at vi kan komme igennem med vores faglige kommunikation, så derfor har vi valgt, at stille op til den demonstration i dag, fordi vi vil vise, at vi vil landbruget, og vi vil demokratiet,” forklarer Emil Sørensen, der er en af de ca. tusinde landmænd, der stillede op med en traktor.

For ham handler det om at sende et signal til politikerne om, at de vil høre, og at landbruget er så stort et erhverv, at det ikke bare skal ignoreres.

”Når vi ikke bliver hørt, så er det, at sådan noget her kommer til at ske.”

Det gælder om at lægge pres på
Den holdning deler Ann Louise Worsøe Jørgensen, der udover at være landmand, også er bestyrelsesmedlem i foreningen Bæredygtigt Landbrug.

”Jo større presset bliver, jo bedre må det være. Vi får ikke noget ud af at gå i flyverskjul. Så jeg synes, det er vigtigt at vise, at der er mange, der ikke er enige om den kurs, der er lagt. Uanset om de så er røde, blå eller pink, så er det ligemeget.”

For Ann Louise er signalet vigtigt, men det er ikke nok.

”Der bliver nødt til at ske noget drastisk. Men uanset om der kommer en ny regering eller ej, så bringer det ikke minkerhvervet tilbage.”

Trafikale udfordringer
De mange traktorer skabte nogle trafikale udfordringer i Aarhus, da de kørte mod havnen, hvor traktorerne skulle parkeres. Det har skabt noget harme på de sociale medier. Men det mener Emil Sørensen ikke, at der er grund til vrede over. Snarere tværtimod.

”Det beklager vi, men jeg mener da, at almindelige mennesker kan se idéen i det. De ville have gjort det samme, fx hvis de ikke fik den undervisning, de havde krav på. Det vil jeg da acceptere fuldt ud. Og det er jo så det vi gør i dag. Vi fylder bare lidt mere, for vi er jo et stort erhverv.”

Trafikale problemer var til gengæld også det eneste, der var at sætte en finger på ved dagens demonstration. Østjyllands Politi kunne melde, at den sidste traktor havde forladt byen omkring kl. 16, og alt forløb i fred og fordragelighed.

Omkring 500 traktorer deltog i hver by, hvoraf 86 tog turen over Storebæltsbroen tidligt lørdag morgen. Samtidig deltog 42 fiskekuttere i demonstrationen i København.

Traktorer i EU er godkendt til 40 kilometer i timen. Der er knap 160 kilometer fra Thyholm til Aarhus.

I morgen bringer vi, her på MinByNews.dk et fyldigt billedgalleri fra dagens demonstrationer. Hvis vil vide mere om demonstrationen kan du finde det på folkelighed.dk.

 

 

 

 

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE