MotorNyheder

Undgå ridser i lakken – vask bilen miljørigtigt derhjemme

Det kan ligne et værre miljøsvineri med vand og sæbe i hele indkørslen, når du selv skal vaske bilen, men hjemmevask er langt mere skånsomt for bilen, og med den rigtige sæbe kan forureningen reduceres.

Vil man undgå ridser, er det bedst at selv at stå for bilvasken, og heldigvis behøver det ikke at foregå i en vaskehal for at være miljømæssigt forsvarligt. Selvom vaskehallerne har dræn til sæbevandet, som de fleste indkørsler ikke er udstyret med, kan bilen godt vaskes manuelt derhjemme, uden at miljøet lider overlast.

I Danmark er det fuldt ud lovligt at vaske bilen på villavejen, men i nogle kommuner kan der være lokale forbud, eksempelvis for at undgå forurening af en sø eller et vandløb i nærheden. Disse informationer findes i lokalplanen for den enkelte kommune, og er der eventuelt forbud, er der i nogle kommuner indrettet vaskepladser til manuel bilvask, hvor sæben samles i et afløb indrettet til netop det formål. Men uanset, hvor man vasker, handler det også i høj grad om at vælge de sæber og plejemidler, der indeholder så få skadelige stoffer som muligt.

– Der er mange, der rynker på næsen, når de ser folk stå og vaske bilen i indkørslen, mens sæben løber ned i kloakken. Men man kan sagtens vaske bilen derhjemme, hvis man bruger en naturlig og let nedbrydelig sæbeDet er ikke godt for lakken at komme ind under vaskehallens store skurebørster, og den vask, man selv kan give bilen med håndkraft, vil altid være både mere grundig og mere skånsom, forklarer Johnny Christensen, der er ekspert i bilpleje hos Biltema.

Ifølge ham er der langt flere fordele ved selv at vaske bilen, så længe man bruger de rigtige produkter, frem for at køre i vaskehal. Han giver derfor sine bedste råd til den grønne gør-det-selv-bilvask.

Spul snavset væk

Parker bilen i skyggen, så hverken vand eller sæbe tørrer ind. Start med at spule bilen fra taget og nedefter, så du fjerner al overfladisk skidt og snavs. Brug en almindelig haveslange på fuldt blus eller en højtryksrenser, hvor strålen til gengæld ikke må være for heftig.

Giv bilen et skumbad

Når det grove snavs er spulet væk, skal bilen skummes ind for at blødgøre resterne. Det er her, det miljørigtige valg skal træffes. Gå efter en bionedbrydelig bilshampoo, der forurener så lidt som muligt. Lad skummet sidde på bilen i fem til syv minutter, og spul det derefter af fra top til bund og sørg for at få al sæben af.

Selve vasken

Det grove arbejde er nu gjort, og det er tid til at vaske nænsomt. Lav en spand med rent vand og en med sæbevand. Dyp svamp eller vaskehånd i sæbevandet og vask derefter igen fra toppen og ned. Vask ekstra grundigt de steder, hvor bilen er meget beskidt og tag et sted ad gangen og skyl efter med det rene vand for at undgå sæbeskjolder. Tør af efter hver gang.

Tør af og voks

Det er vigtigt at tørre af løbende for at undgå skjolder. Brug en mikrofiberklud, og fold den helt ud som en dug på taget af bilen, og pil den langsom af igen. Gentag for hvert sted, du vasker, så tørrer bilen mest skånsomt og undgår at få skjolder. Metoden tager lidt ekstra tid, men resultatet er det værd. Afslutningsvis kan du polere bilen med et beskyttende lag voks, der søger for, at den holder sig pæn og ren i længere tid.

Biltema

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE