NyhederUddannelse

Valgkamp på skolerne

Snart skal landets ældste skoleelever til stemmeurnerne, når de skal lære om demokrati i praksis

“Jeg har indstillet til Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives Skolevalg til afholdelse torsdag den 14. oktober 2021” – med disse ord skød statsminister Mette Frederiksen skolevalget 2021 i gang. Forude ventede tre ugers valgkampsforløb for omkring 80.000 unge mellem 14 og 17 år.

På valgdagen den 14. oktober får eleverne udleveret valgkort og stemmesedler, så de kan sætte deres kryds ved et af de opstillingsberettigede partier til Folketinget. Det sker i en rigtig stemmeboks, der overvåges af en valgtilforordnet.

Men før selve valghandlingen, og direkte transmission af det landsdækkende valgresultat fra Landstingssalen på Christiansborg, skal eleverne selv have hænderne ned i den demokratiske bolledej. De skal bl.a. kæmpe for deres egne politiske mærkesager og overvære politiske debatter mellem repræsentanter fra de politiske ungdomspartier.

“Det er en vigtig dannelsesopgave at lære de unge, hvad . Én ting er at vide, hvad forskellen er på den lovgivende, udøvende og dømmende magt. Noget helt andet er at danne egne holdninger og have erfaring med at ytre sig og debattere med personer med andre holdninger end en selv. Ligesom regning og læsning, så er demokrati noget, man skal øve sig i og lære – det er en muskel, der skal trænes. Det er Skolevalg er en god anledning til. Derfor glæder det mig, at så mange lærere i et år med corona har tilmeldt deres klasser til Skolevalg,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på Folketingets hjemmeside.

Det er fjerde gang, Folketinget og Børne- og Undervisningsministeriet afholder Skolevalg. Første gang var i 2015, og siden er valgene blevet fulgt af forskere fra Københavns Universitet. Deres forskning viser, at elevernes deltagelse i Skolevalg giver dem større politisk selvtillid, gør dem bedre til at genkende politiske ideologier og styrker elevernes tiltro til det politiske system.

“Demokratiet må aldrig tages for givet. Ingen fødes som demokrat eller god samfundsborger. Det er noget, vi skal lære, og som vi bliver hen ad vejen. Skolevalg bringer politikken ind i skoleelevernes hverdag, hvor de diskuterer og tager stilling til vigtige emner, der er bestemmende for udviklingen af vores samfund. De unge kan, må og skal være med til at skabe et bedre samfund. Det er deres opgave – ikke bare nu, men også fremover. Og det skal vi ruste dem til,” siger Folketingets formand Henrik Dam Kristensen.

Når stemmerne er talt op om aftenen den 14. oktober, offentliggøres valgresultatet som del af en valgaften på landsdækkende tv.

I år kan landets skoleelever tage stilling til en bred vifte af emner. Der er konkrete mærkesager som “afskaf brugerbetaling på psykologhjælp” og “omlæg dele af landbruget til vild natur”, og der er mere abstrakte mærkesager, så som “privatiser DR” og “afskaf topskatten” – det sidste er næppe aktuelt for særlig mange folkeskoleelever, men derfor kan man jo godt drøfte emnet.

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE