ErhvervForside SekundærHåndboldNyhederSport

Viborg HK vil være Danmarks Grønneste Håndboldklub

Alice Monberg har ikke så meget forstand på håndbold, men hun kan noget andet, og det skal være med til at bringe Viborg HK til tops.

Kan man godt være direktør for en sportsklub, uden at have styr på den sport, der bliver spillet? Ifølge Viborg HKs direktør, Alice Monberg, går det meget godt. Der er sponsorer og mange andre ting, der skal være med til at skabe en sund klub, og det styrer hun, mens spillerne lige har sikret sig plads i semifinalen.

”Vi er videre, og det er skønt. For det er jo sådan set, det vi spiller for.”

Selvom det foregår via telefonen, er smilet på hendes læber tydeligt. Og der er ikke noget, der kan punktere drømmene om en plads i finalen og på podiet bagefter.

”Vi har en slutspilskamp mere, som er vigtig. Der skal det afgøres, hvor vi bliver placeret, og hvem vi skal spille imod. Men vi skal jo vinde over dem alle sammen.”

Vidste ikke noget om håndbold
Siden Alice overtog posten som direktør i Viborg HK, har hun været med til alle klubbens kampe, og hun lærer mere og mere om sporten. Men når det kommer til den daglige drift, så er hun ikke bleg for at indrømme, at hun ikke har den store indflydelse på kampresultaterne.

”Det kunne da være fedt at vide noget om håndbold, men det gør jeg ikke. Til gengæld har vi nogen, der gør. Og dem er jeg godt hjulpet af.”

Til gengæld ved Alice Monberg noget om en masse andre ting, hvilket var årsagen til, at hun nogle år inden hun blev direktør, blev tilknyttet klubben som konsulent.

”Vi stod og skulle se på nye måder at skabe et kommercielt grundlag for Håndbold i Danmark. Sponsoraterne bliver mindre og mindre, og så får vi flere og flere sponsorer, for vi skal holde det samme budget,” fortæller Alice Monberg.

Grøn vej ud af en ond spiral
Det lægger pres på salgsafdelingerne i klubben, og da der ikke er uanede sponsorer derude, så skaber man en ond spiral i branchen, som hun mener, ikke er holdbar.

Sammen med den tidligere direktør, gik Alice i gang med at finde en ny og mere holdbar arbejdsmodel for at drive en håndboldklub.

”Jeg tror på håndbold som produkt. Og et godt produkt. I modsætning til håndsæbe og dagligvarer, så handler det om følelser, engagement og oplevelser. Det er noget, der gør, at man har danskernes opmærksomhed på en måde, som håndsæbe ikke kan skabe, og det gør, at der er supermeget potentiale. Vi skulle bare have fundet ud af, hvordan vi får bygget noget ovenpå håndbolden.”

Det kom fra en uventet kant.

”Hen over et folketingsvalg, blev det tydeligt, at bæredygtighed og grøn omlægning er noget af det, der ligger forrest i pandelappen hos danskerne.”

Den nye kommunikationskanal blev fastlagt, og målet er ikke at tage fejl af.

Ambitiøse planer
”Vi vil være Danmarks grønneste håndboldklub. Vi vil ikke kun vinde på banen, vi vil også vinde på miljøets vegne.”

Siden har arbejdet med bæredygtighed og miljøet været en vej opad for Alice Monberg. Først overtog hun posten som bestyrelsesformand, og siden som direktør.

Og de grønne tiltag vokser og vokser.

”Vi har arbejdet med rigtigt mange projekter. Vi startede med det helt lavpraktiske, som at skifte til LED-pærer og skille os af med pap- og plastickrus,” forklarer hun.

Efter et samarbejde med Rambøll blev det fastlagt, hvilke Verdensmål, der skulle satses på, og derefter blev der lavet en grøn konference med erhvervsnetværket. Og siden arbejdes der bare videre.

Grønt i det lokale
”Vi har åbnet Grøn Fornuft, butikken i gågaden her i Viborg, hvor mange af vores sponsorer har mulighed for at komme af med varer, der måske er 2. sortering, eller som på anden måde ikke kan sælges. Så i stedet for at smide det ud, så kommer det til salg i butikken. Og den har Viborgenserne taget til sig,” forklarer Alice Mondrup.

En stor del af succesen skyldes klubbens store netværk af frivillige, der er med til at drive butikken. Det har givet mulighed for at arbejde med flere nye projekter, hvoraf det ene måske ikke ligefrem lyder som et naturligt gebet for en håndboldklub.

”Vi har sat os for, at vi vil hjælpe de mange unge, der går rundt og mangler et arbejde. Vi kalder det ”Land Jobbet”, og det er et projekt, vi laver sammen med Divisionsforeningen. Et af verdensmålene, vi arbejder under, handler om at sikre, at alle har et job og en god hverdag.”

For Alice er der en naturlig kobling mellem det drive, der får spillere til at stå op og dedikere sig til noget, og bevise, at det kan blive en succes, og så til at hjælpe folk i arbejde. Men det handler ikke kun om inspiration.

”Vi har 300-400 sponsorer, der mangler arbejdskraft, og med spillerne som eksempler, så er jeg sikker på, at det bringe en masse unge mennesker i arbejde. Bæredygtighed og en indsats for miljøet er også helt i front i pandelappen hos de unge, så det er en god kombination.”

Listen stopper ikke der. Planerne for den grønne omlægning fortsætter langt ud i fremtiden. Også længere end den semifinale, der venter lidt forude.

Guld og grønne drømme
Det bliver ikke nemt. For det er svære konkurrenter, men hos Alice Monberg er håbet eviggrønt.

”Jeg har sagt til min mand, at ”nøj, hvor jeg håber, at de vinder.” Det synes jeg, de har fortjent. Jeg kommer til at være der og klappe alt jeg kan.”

Og hun håber på, at hun ikke bliver den eneste.

”Hvis vi nu kunne være så heldige, at vi kunne få tilskuere med ind, så ville det være så godt. Og det ville helt sikkert også spille positivt ind.”

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tjek også

Close
Back to top button
x
Close
Close