NyhederTech

Virtual Reality kan fåes for relativt billige penge

Virtual Reality har i de senere år fået et betragteligt boost i populariteten. Både fordi de forskellige headsets er faldet så meget i pris, at de nu er til at betale for almindelige mennesker, og fordi teknologien har gjort det meget bedre, end det var for bare ti år siden.

Den primære funktion for VR er stadig computerspil, men flere og flere udvikler apps og andre programmer, der udnytter den fuldstændige indlevelse på andre punkter.

En lang række filmtjenester og foredragsholdere har udviklet virtuelle sale, hvor publikum kan sidde sammen. Der findes kunsthandlere, der præsenterer værkerne i fuld 3D, og en lang række dokumentarfilmmagere, har taget 360 graders filmene og VR til sig.

Og der kommer hele tiden mere og mere til.

Fire aktører på markedet har været med til at gøre Virtual Reality til noget enhver kan komme til. De fleste kræver dog en noget kraftig PC for at kunne være med, men særligt to headsets kan få dig i gang med at vifte rundt med arme og ben og vælte dine ting på gulvet for få tusinde kroner.

Sony: Playstation VR
Playstation VR er designet til at kobles på en Playstation, men med lidt eksterne programmer, kan den også køre på en PC. Headsettet fåes fra omkring 1.500 kr. men det er uden de såkaldte Playstation Move controllere, der er nødvendige, hvis du vil lægge den normale controller fra dig.

Der er også krav om at du skal have et Playsation kamera, der skal kunne se dig og controllerne for at det virker.

Specifikationer:
Skærmtype: OLED
Opløsning: 960×1080
Vægt på headset: 600 gr.

Oculus: Quest
Oculus blev i 2014 købt af Facebook og har siden været frontløbere på udviklingen af VR. Quest så dagens lys sidste år, og er siden blevet enormt populær, takket være to ting: Den er 100% trådløs, og den behøver ikke en PC for at kunne spille eller køre programmer. Der er heller ingen krav om kameraer, der skal sættes op, hvilket underbygger hele den trådløse oplevelse. Oculus Quest kommer med to ligeledes trådløse Touch Controllere, og den billigste udgave, med en 64GB harddisk, kan købes for lidt over 3.600 kr.

Oculus Quest kan også kobles på en PC, som så overtager processerne.

Specifikationer:
Skærmtype: OLED
Opløsning: 1440×1600
Vægt på headset: 571 gr.

Oculus: Rift S
Rift S er den opgraderede udgave af Rift, der blev introduceret i 2016. I modsætning til Quest, skal Rift og Rift S have en PC, for at fungere, og de er begge kablede. Rift S benytter en anden skærmteknologi, og der er også behov for sensorer, der skal holde styr på, hvor headsettet er, og hvor de to controllere befinder sig. Hvor Oculus Quest fokuserer på en trådløs oplevelse, er Rift mere målrettet performance, og har en højere opdateringsfrekvens. Rift S fås for knap 4.000 kr.

Specifikationer:
Skærmtype: Fast Switch LCD
Opløsning: 1280×1440 per øje.
Samlet vægt på headset: 500 gr.

Valve: Index
Selskabet bag spilletjenesten Steam, Valve, har lavet et VR headset til den krævende gamer, og fokus her er på en langt højere opdateringsfrekvens og skærme med en bredere synsvinkel. Skærmene i Index er LCD-skærme, der har tre subpixels per pixel, hvilket giver et skarpere billede. Headset og controllere kræver stadig sensorer og og et kabel. Valve er absolut markedes bedste valg for den krævende, men prisen er også derefter. Lige nu kan headsettet købes via Steam for 1.079 € eller lige over 8.000 kr. for et fuldt sæt.

Specifikationer:
Skærmtype: Fast Switch LCD
Opløsning: 1440×1600 per øje.
Samlet vægt på headset: 800 gr.

HTC: Vive Pro
Inden Valve lancerede deres eget headset, samarbejdede de med HTC om at udvikle Vive serien, og den har længe været den førende på markedet. Ligesom de andre headsets, på nær Quest, kræver den opkobling til en PC og sensorer, der kan spore, hvor headset og controllere befinder sig. HTC Vive Pro kom på gaden i 2018, og med den blev skærme og ydelse forbedret, og er i dag konkurrencedygtigt med Valve Index. Prisen for det komplette sæt med headset, controllere og sensorer ligger på lidt over 9.500 kr.

Specifikationer:
Skærmtype: OLED
Opløsning: 1440×1600 per øje.
Samlet vægt på headset: 470 gr.

Oculus har også lavet en billigere model, der hedder Go, men da headsettet primært er beregnet til at se film på, kan det ikke sammenlignes her.

Der findes andre mærker og modeller på markedet, og der kommer hele tiden nye til.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tjek også

Close
Back to top button
x
Close
Close